A tiszta energia sok mocsokkal kezdődik

Megújuló energiából fedezni egy fejlettebb ország teljes energiaszükségletét – ilyen csak a mesében van. Vagy Costa Ricában.

A megújuló energia környezetkímélőbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok, de kevésbé lehet rá támaszkodni, és a máshol bevált módszereket gyakran képtelenség helyi viszonyokra adaptálni. Az egyéni kezdeményezések segíthetnek, hogy az alternatív energiahordozók ne a zöldek méregdrága játékszerei, hanem az energiapiac egyik legjobb ajánlata legyen, de addig még sok víznek kell lefolynia az Itaipú-gáton.

Costa Rica új fejezetet nyitott a környezetvédelemben: 2015 első negyedévében 75 napon át kizárólag megújuló forrásokból fedezték az ország energiaigényét. Mivel az év eleji esőzések a vártnál hevesebbek voltak, az energia 85 százalékát vízerőművek biztosították, a fennmaradó részt geotermikus energia pótolta. A megújuló energia ára áprilisra 7-12 százalékkal csökkent, pedig Latin-Amerikában amúgy is itt a legolcsóbb: az átlagkereset alig 7 százalékát teszi ki a rezsi.

A környezetvédők gyakran hivatkoznak bezzegországként Costa Ricára, ahogy most is ezt tették, amikor a fenti hír megjelent a lapokban. De hiába lenne csattanós válasz, nem az olajlobbi ármánykodása tartja vissza a megújulóenergia-forradalmat. A Latin-Amerikában bevált módszerek nem mindig alkalmazhatók a nyugati világban, sőt, hosszabb távon talán Costa Ricában sem.

A turistáktól ilyen szép

Az energiaügyi áttörés számszerűsítve már nem fest olyan jól: valójában annyi történt, hogy az ország az energiaigényeinek nem 88, hanem 100 százalékát fedezte megújuló forrásokból. A növekedés tehát csak 12 százalék, és még ez sem tartható, ha ehhez nincsenek meg a megfelelő környezeti és politikai feltételek.

Costa Ricában ehhez minden adott. Feleakkora területen fekszik, mint Magyarország (51 000 négyzetkilométer), kevesebb mint ötmillióan lakják, és gyakorlatilag nincs ipara. Mivel kevés jóléti állam engedheti meg magának, hogy lemondjon az iparosodásról, a zöldenergia-forradalom sokszor már itt elbukik. A fejlett országokban az ipari felhasználás adja az energiafogyasztás jelentős részét.

Costa Ricának nincs ipara, de van normális oktatási rendszere és egészségügye, valamint szilárd, de tartható környezetvédelmi célkitűzései is. A trükk, hogy az ország fő bevételeit a mezőgazdaság és a turizmus adja. Costa Rica a gyönyörű tájai és a változatos élővilága miatt népszerű úti cél: ha úgy tetszik, a nyaralók fizetik a környezetvédelmi termékdíjat. A GDP-n viszont nem látszik, hogy sokkal kevesebb energiát használnak, mint a fejlett országok.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.