A tengerszint egyméteres emelkedését jósolják

Az éghajlatváltozás miatt akár egy méterrel emelkedhet a tengerszint a század végére – jósolja az ausztrál kormány klímabizottsága hétfőn ismertetett jelentésében.

A tanulmány szerint már félméteres emelkedésnél is rendkívüli árvizek fenyegethetik a kontinensnyi ország partvidéken fekvő nagyvárosait, Sydneyt és Melbourne-t. Az éghajlatváltozással foglalkozó bizottság szakemberei azzal számolnak, hogy a világ tengereinek szintje fél és egy méter közötti mértékben emelkedik majd az évszázad végére az 1990-ben mértekhez képest. Ilyen léptékű változás esetén akár évente lépnének fel olyan természeti katasztrófák, amelyek korábban száz évben egyszer fordultak elő. A kutatók szerint az éghajlatváltozásról világszerte gyűjtött legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a globális felmelegedéshez nem fér kétség – az üvegházhatású gázok kibocsátása a felelős a növekvő hőmérsékletekért, az óceánok felmelegedéséért és a tengerszint emelkedéséért. A klímabizottság vezetője, Tim Flannery úgy fogalmazott: évről évre egyre nyilvánvalóbb, hogy az emberi tevékenység felelős az éghajlatváltozásért. Ez különösen tetten érhető Ausztráliában, ahol a tengerszint már a jócskán magasabb, mint korábban, egyes vidékeken ugyanakkor aszállyal küzdenek. “Ez az az évtized, amelyben cselekednünk kell” – sürgette. A közelmúltban a nyolc államot tömörítő Arktiszi Tanács által támogatott oslói székhelyű Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program (AMAP) hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a világ tengereinek szintje 0,9 és 1,6 méter között emelkedhet az évszázad végére.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.