A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a főpolgármester

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el kedden hajnalban további intézkedésig Tarlós István főpolgármester Budapesten mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagmennyisége két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez kedden hajnalban eljuttatott közleményében jelezte, hogy vasárnap a város négy, kedden pedig öt mérőpontján elérte és meghaladta ezt az értéket.
A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester kéri, hogy ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket. Kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését is, valamint felszólít arra, hogy a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát mérsékeljék, azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát.
A tájékoztatási fokozat olyan mértékű légszennyezettséget jelent, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny – gyermekek, időskorúak, krónikus betegek – csoportjaira.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok értelmében egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.
Tarlós István a szmogriadó tájékoztatási fokozatát további intézkedésig rendelte el.
A közlemény kitér a lehetséges egészségkárosító hatásokra is: a szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.
A javasolt elővigyázatossági intézkedés: a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.
A tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetén elsősorban a gyermekek, időskorúak és betegek kerüljék a szellőztetést és a szabadban való tartózkodást.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.