A Sziget és a VOLT is csatlakozik a klímavédelmi kampányhoz

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál és Lobenwein Norbert, a VOLT fesztivál vezetői is részt vesznek az elobolygonk.hu kampányban, és támogatják az éghajlatvédelmi kezdeményezést – jelentette be Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában szombaton.

A köztársasági elnök a sajtótájékoztatón kiemelte: a megállapodásnak köszönhetően a fesztiválok látogatói – összesen mintegy 1,2 millió ember – a klímaváltozás problémájával kézzel foghatóbban, a saját életük szempontjából ismerkedhetnek meg. Áder János hozzátette: felhívásához már megyei jogú városok, a fővárosi közgyűlés és fővárosi kerületi polgármesterek is csatlakoztak, múlt héten pedig az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) is hasonló nyilatkozatot tett.

A két vezető hosszú évek óta szervez sikeres, európai léptékű fesztiválokat Budapesten, Sopronban, valamint a Balatonon több helyszínen – fogalmazott a köztársasági elnök, hozzáfűzve, hogy a klímaváltozás problémája a fesztivállátogató fiatalokat és azok jövendőbeli gyermekeit érinti elsődlegesen. “Ezért is örülök ennek a lehetőségnek és felajánlásnak” – hangsúlyozta Áder János.

Gerendai Károly rámutatott, hogy sok fiatalhoz érnek el a rendezvényeikkel, a fesztiváli közegben pedig könnyebben lehet úgy üzeneteket közvetíteni, hogy a látogatók azokat ne érezzék erőltetettnek, okoskodónak, és nyitottan fogadják a gondolatokat. Kiemelte: fontosnak tartják tudatosítani, hogy rajtunk múlik, lesz-e jövője a Földnek és gyerekeinknek. Rámutatott, rendezvényeiken rendszeresen bemutatnak különféle kezdeményezéseket, civil szervezeteket, hogy a szórakoztatás mellett a fiatalokat nyitottabbá tegyék az új témák iránt. Hozzátette: a csatlakozással olyan nemzetközi kezdeményezés mellé álltak, amely a politikai csatározások fölött áll.

Lobenwein Norbert kiemelte: bár nagyon megválogatják azokat az ügyeket, amelyek mellé odaállnak, amikor arról olvastak, hogy Áder János elsőként csatlakozott a Live Earth: Road to Paris! kampányhoz, azt gondolták, hogy a klímavédelem ügyét ők is szívesen zászlajukra tűzik. Az általuk szervezett fesztiválok megfelelő alkalmak arra, hogy hitelesen tudjanak üzenetet eljuttatni a látogatóknak – fogalmazott. A tervek szerint többek között a fesztiváli kivetítőkön ismertetik majd a klímavédelem fontosságát, valamint a kampányhoz való csatlakozás részleteit.

Magyarországon május elején kezdte meg működését Áder János államfő kezdeményezésére az a honlap, amelyen keresztül a klímaváltozás elleni összefogást támogathatják a magyarok. A www.elobolygonk.hu oldalon felhívás fogadja az oldalra látogatókat: “Közösen felemelve a hangunkat küldjük el egyértelmű üzenetünket a világ vezetőinek: haladéktalanul cselekedjenek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen.” A honlapon regisztrálók csatlakoznak az Al Gore volt amerikai alelnök által indított kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt. A honlap amerikai “anyaoldala” a www.liveearth.org.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.