A szénkorszak vége – nem bővül a Mátrai Erőmű

A Greenpeace örömmel fogadta az MVM és az RWE döntését, miszerint elmarad a Mátrai Erőmű bővítése, melynek keretein belül egy új 440 MW-os blokkot építettek volna fel. Az új blokk mintegy 2,5 millió tonna további széndioxid-kibocsátással terhelte volna a légkört, hozzájárulva a kibontakozó klímaváltozás súlyosbodásához.

A nemzetközi zöldszervezet MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a Mátrai Erőmű 1 kWh megtermelt villamos energiára jutó széndioxid-kibocsátási értékével Európa legszennyezőbb, legrosszabb hatékonyságú erőművei közé tartozik és a legjelentősebb üvegházhatású gáz-kibocsátó Magyarországon. A Mátrai Erőmű 1969 és 2005 között mintegy 190 millió tonna széndioxidot bocsátott a levegőbe, ezzel az első számú klímapusztítóvá lépve elő.  “Óriási előrelépésként könyvelhetjük el, hogy megszületett a bővítést leállító döntés. Ma, amikor a kibontakozó klímaváltozás kézzelfoghatóvá vált a mindennapjainkban is, nyilvánvaló: felelős döntéshozó nem gondolkodhat újabb szénerőművek nyitásáról, nem tervezhet újabb fosszilis energiaforrással. Az energiaszükségletünket a sokkal több munkahelyet teremtő, decentralizált, megújuló energiákra támaszkodó rendszerrel kell ellátni” – idézi a közlemény Stoll Barbarát, a Greenpeace kampányfelelősét.

A közlemény kitér arra: “a klímaváltozás ellen nem nagy szavakkal kell tenni, hanem gyors, konkrét és bátor lépésekkel. A klímaváltozás elleni legfontosabb lépés a CO2 kibocsátásunk csökkentése. Azzal, hogy a Mátrai Erőművet nem bővítik tovább, Magyarországot egy zöldebb, fenntartható jövő irányába indították el. Az energiahatékonyság és a megújuló energiák jelölik ki a követendő utat.” A  Greenpeace szerint az EU-ban zajló kibocsátás-csökkentési célról szóló vitában fontos lenne, hogy további konkrét, pozitív lépésként Magyarország támogassa a 30 százalékos kibocsátás-csökkentési célkitűzést 2020-ra, amely új lendületet adhatna a nemzetközi klímatárgyalások menetének is.
“Az utóbbi évek egyik legfontosabb éghajlatvédelmi döntéséért a bővítés ellen 2008-ban kampányt indító WWF Magyarországnak tartozunk köszönettel” – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.