A szélenergia-erőforrások feltérképezése létkérdés a német energetikában

Németországban a szélerőmű kapacitások mértéke 10 százalékkal nőtt az elmúlt év során.

A szélenergia iparának egyetlen hátráltató eleme az időjárás. A szélcsendes időszakokban az energiatermelés mértéke olyan mértékben csökkenhet, hogy az már az ellátásbiztonságot veszélyeztetheti. A Vaisala energetikai vállalat által közölt szélerősség-mérési eredmények meghatározóak lehetnek a következő évek szélenergia-termelésére nézve.
A német Vaisala által készített mérések a szélerősség-változásokat mutatják be a 2009-es és a 2015-ös közötti időszakot nézve. A mérések azt mutatják, hogy a szélerősség 10 százalékkal nőtt 2015-ben, ami hozzájárult a hatékonyabb energiatermeléshez. A Vaisala energetikai vállalat által mért eredmények jól mutatják, hogy milyen különbségek vannak a szélenergia-erőforrásokat tekintve Németország északi és déli vidékén. Észak-Németországban átlag feletti a szélsebesség, míg a déli vidéken az átlag alatti mutatókat láthatunk.

Németországban a tengeri-szélerőművek esetében 258 megawattnyi új létesítést hoztak létre 2016 első féléve során. A szakértők szerint ez a szám év végéig elérheti a 700 megawattot is. A BWE (Német Szélenergia Szövetség) szerint ahhoz, hogy Németország növelni tudja a megújuló energiaforrások által megtermelt energia mennyiségét, ahhoz a tengeri-szélerőművek építésre kell fektetni a hangsúlyt, írja a smartinvest.hu.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.