A szélenergetika töretlen fejlődését mutatják a friss adatok

Az amerikai szélenergetika a legerősebb első negyedévét zárta 2012-óta. A január és március között épült új kapacitások összesen 520 megawatt teljesítményt jelentenek.

Emellett jelenleg 2000 megawattos kapacitás létesítése zajlik, összesen pedig 10100 megawatt kapacitású szélenergia létesítés várható az országban. Az AWEA (American Wind Energy Association) vezérigazgatója, Tom Kiernan szerint a szélenergia erejét tükrözik a 2016-os első negyedéves adatok, a szélalapú energiatermelés pedig nem csak Amerikában, hanem globális szinten meg fogja változtatni a villamosenergia-ellátást igen rövid időn belül.

Jelenleg 48800 szélturbina üzemel Amerika 40 államában, ami 74512 megawatt kapacitást jelenet és 20 millió háztartás energiaellátását fedezi. A létesítések főbb célterületei Oklahoma, Iowa, Utah, és Új-Mexikó államok. Az amerikai régió a fokozott energetikai fejlesztési programjával a következő öt évben megduplázhatja szélenergetikai létesítéseinek számát, ezáltal 2030-ra elérheti azt a határt, hogy 2030-ra az energiatermelésének 20 százalékát szélenergia felhasználásával fedezze.

Európában eddig összesen 17 milliárd dollárnyi beruházás történt az első negyedévben a szélenergetikát nézve. Ezek a számok a negyedik negyedéves adatokhoz képest 22 százalékos növekedést, az egy évvel ezelőtti, 2015-ös első negyedéves adatokhoz képest pedig 70 százalékos növekedést mutatnak. A Roland Berger vezető stratégiai tanácsadó vállalat tanulmányából kiderült, hogy a megújulóenergetikai beruházások növekedése akár megduplázódhat éves szinten, így az unió céljai, miszerint 2030-ra 40 százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást elérhető közelségbe kerülnek.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.