A szegedi Kelet-Európa legzöldebb egyeteme

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kelet-Európa legkörnyezetkímélőbb egyeteme az Indonéziai Egyetem tavaly nyáron indított, a világ egyetemeinek ökológiai merőszámokon alapuló rangsorolása szerint – közölte szerdán az SZTE sajtószolgálata az MTI-vel.

A méréshez szükséges kérdőívet 34 ország 95 egyeteme töltötte ki, ezen belül 17 európai ország 36 egyeteme. A szegedi egyetem világviszonylatban az 54. helyen végzett, viszont a “legzöldebbnek” bizonyult Kelet-Európában.
Az egyetemeket különböző nemzetközi rangsorok alapján választották ki, majd keresték meg. A felmérés során az intézményeknek egy internetes kérdőívet kellett kitölteniük 2010. májusa és júliusa között. A szegedin kívül még két magyar, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), illetve Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kapta meg a felkérést, azonban ők nem töltöttek ki kérdőívet. A kérdőív 5 nagy témakörből állt: zöldstatisztikák, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás és közlekedés.

A legtöbb pontszámot a Berkeley városában levő Kaliforniai Egyetem érte el, őt követi a Notthinghami Egyetem, a harmadik a kanadai Yorki Egyetem, míg a szervező egyetem a 15. helyen végzett.
A rangsor elemzése során megállapítható, hogy az SZTE Európában az erős középmezőnybe tartozik, hiszen a kontinens egészét tekintve a 20. helyezést, a kelet-európai egyetemek között pedig az első helyet érte el, így a jelenlegi felmérés alapján ebben a régióban a Szegedi Tudományegyetem a “legzöldebb” felsőoktatási intézmény.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.