Mi is az a smaragdfa?

Újabb csodanövényt vizsgálnak Magyarországon: a Klímafák császárának is nevezett, smaragdfát. Ez a különleges növény ipari méretekben nyeli el a port, a szmogot, erős gyökérzete megakadályozza a talajeróziót, továbbá enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, és javítja a levegő áramlását és páratartalmát.

A smaragdfa szinte minden típusú talajon megél, így olyan helyeken is telepíthető, ahol más gazdaságos mezőgazdasági munka nem végezhető el. Homokos, szerves anyagban szegény, nehézfémekkel fertőzött, hamuval kevert talajon is fejlődik, de kerülni kell az agyagos és mocsaras területeket. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Steier József, a BKIK Energiaipari Szakmai Osztályának elnöke elmondása szerint a gyors növekedésű smaragdfa leveleinek fokozott a levegőt tisztító- és oxigéntermelő képessége: 10-szer több széndioxidot köt meg és arányosan több oxigént termel, mint bármely más fás szárú növény.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.