A parlagfű mellett már más allergének is okozhatnak tüneteket

A héten elkezdődött a parlagfűszezon, az ország egyes területein már narancs színű figyelmeztetés van érvényben, de több más allergén növény virágzása is okozhat tüneteket az arra érzékenyek számára.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton azt közölte: a héten változó volt a pollenterhelés, szerdától pedig országszerte csökkent. Országszerte magas koncentrációban regisztrálták a csalánfélék virágporát, illetve Miskolcon, Pesten és Pécsett a kenderét, az ürömét pedig Miskolcon és Pesten. Tüneteket okozó közepes szintet ért még el a libatopfélék pollenkoncentrációja Pesten és Miskolcon, illetve az útifűé Zalaegerszegen. Alacsony koncentrációban jelen volt a csapdákban a pázsitfűfélék és az ernyősvirágzatúak virágpora is – ismertette az ÁNTSZ. Ezek mellett az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancs jelzés – amellyel az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részét, az ország északkeleti felében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét), a Szigetköz területét és Budapest környékét is jelölték – a harmadik ezen a skálán.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.