A Párizsban aláírt klímamegállapodás lesz a holland EU-elnökség célkeresztjében

A klímapolitika is a holland EU-elnökség célkeresztjében lesz – mondta Brüsszelben Sharon Dijksma holland környezetvédelmi miniszter az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága tagjainak, az Európai Unió 2016-ban hivatalba lépő holland elnöksége féléves programjának ismertetésekor – tájékoztatott Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő csütörtökön kiadott közleményében.

A holland környezetvédelmi miniszter az ülésen hangsúlyozta, hogy a 2016 első félévében az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Hollandia egyik kiemelt célja a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtása lesz. Ennek első lépéseként a márciusi környezetvédelmi tanácson a párizsi eredmények tagállamokkal való megvitatását tervezik. Az elnökség munkáját az Európai Bizottság most készülő átfogó értékelése is segíteni fogja.

Az ülésen Hölvényi György felszólalásában rámutatott, hogy a feladat elvégzése komoly kihívás elé állítja az uniót, különösen a 40 százalékos kibocsátás-csökkentésből fakadó terhek tagállamok közti arányos megosztása terén. A képviselő szerint a holland elnökségnek és az Európai Bizottságnak szigorú menetrendet kell tartania ahhoz, hogy a tavaszi félév során valódi előrelépést tudjon elérni a párizsi megállapodás végrehajtásában.

A tavaly decemberi, Párizsban aláírt klímamegállapodás megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Az 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.