A négyszeresére emelkedhet az olaj ára?

Az olaj ára most nagyon alacsony, hordónként 50 dollár alatt van. Mivel az olaj ára alacsony, az olajipari cégek visszafogják a befektetéseket. Ezért csökkenni fog a kitermelés, 4-5 év múlva annyira kevés lesz a kitermelt olaj, hogy az árak akár 200 dollárig is felszökhetnek.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) cselekedniük kellene az olajárak stabilitásának helyreállításáért, különben a beruházások csökkenése miatt hosszabb távon elszabadulhatnak az árak, mondta Claudio Descalzi, az olasz ENI energiakonszern elnöke a davosi Világgazdasági Fórumon. Az alacsony árak miatt már az idén 10-13 százalékkal csökkennek az olajipari beruházások. Ebben az ágazatban a beruházások csak hosszabb távon eredményeznek termelésnövekedést, ezért visszafogásuk 4-5 éven belül a kitermelés csökkenéséhez és árrobbanáshoz vezethet. Az olajár hordónként akár 200 dollárig is felszökhet, jósolja Claudio Descalzi.

Mint egy jegybank

Az OPEC azt a szerepet tölti be az olajpiacon, amelyet egy jegybank a pénzügyi rendszerben. Gondoskodnia kell az olajárak stabilitásáról, hogy ne törjön meg a beruházások normális menete, véli az ENI elnöke.

Az OPEC nem aggódik

Tavaly június óta közel 60 százalékkal zuhantak az olajárak, jórészt az amerikai palaolaj-termelésnek köszönhető bőséges kínálat miatt. Az áresés novemberben felgyorsult, amikor az OPEC úgy döntött, hogy nem fogja vissza termelését. Abdallah al-Badri, az OPEC főtitkára azzal érvelt, hogy ha az OPEC csökkentené a termelését, az OPEC-en kívüli termelők azonnal növelnék azt, és a folyamat az olajkartell piaci részesedésének zsugorodásához vezetne. Al-Badri egyébként nem aggódik, szerinte a dolgok hamar visszatérnek a normális mederbe: “Az árak ismét emelkedni fognak. Már vagy négy-ötször átéltem ilyesmit.”

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).