A napenergiával működő figyelmeztető rendszer életeket ment

Az állatgázolás jó módszernek tűnhet azoknak, akik ingyenes táplálékforrást keresnek a recesszió idején.

Viccet félretéve, legtöbbször a szerencsétlen halált halt állatok nem szórakozásból kerülnek az autósok elé.
Az USA-ban Colorado állam régóta keresi a megoldást, egy olyan rendszer kidolgozását, amely védi az állatok és megakadályozza az autóbaleseteket. Az állam – és mindenki – valószínűleg meg fogja jegyezni a Sungi Kim&Hozin Song Zerokill elnevezésű koncepciótervét.

A Zerokill rendszer meglehetősen egyszerű. Napelemes pólusokat telepítenek olyan utak mentén, amelyeket vadon élő állatok gyakran kereszteznek. Az infravörös érzékelők a pólusokon belül felismerik, ha állatok vannak a közelben, és a LED azonnal villogni kezd, hogy figyelmeztesse a sofőröket: egy lény van az út közelében. Az autó fényszórói szintén jelzésértékűek az állatok számára, hogy autó közeledik.

Természetesen több kérdés is felmerül bennünket eme kiváló ötlettel kapcsolatban. Az egyik, hogy lévén napelemes rendszer, milyen karbantartást igényel, és mindezt ki fogja elvégezni? A másik, hogy vajon mennyire hatékony a rendszer – milyen gyorsan képes felismerni a szarvas mozgását, vagy az úton átrohanó sakált, és milyen gyorsan továbbítja a jelet a LED felé? Valószínűleg nem 100 %-os sikerrel dolgozik majd, mindenesetre a segítség mindig értékelendő.
Talán ezután az utak szemetelése is alábbhagy. Az ételmaradékok vonzzák az állatokat, ez pedig nagymértékben felelős az incidensek számának emelkedéséért.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.