A napenergia termelés húzóágazat lehet

Az elmúlt időszakban Németországban hihetetlen fejleményeknek lehettünk szemtanúi a napenergia terén: a napenergia-termelés mintegy 60%-kal nőtt 2011-ben, több napelemet telepítettek az elmúlt év decemberben, mint az USA egész évben, és az alternatív energia kitermelésének több mint a fele civil tulajdonban van.

Azonban ekkora fejlődési hullámnak sajnos kell, hogy legyen hátulütője is. Megdöbbentő hírként érhetett minket, hogy Németországban nemhogy túl keveset, de még túl sok energiát is termelnek – abban a tekintetben legalábbis, hogy a jelenlegi központi rendszer nem képes az összes összegyűjtött energia megfelelő elosztására és tárolására. Ennek orvoslására a német kormány csökkentette a kötelező betáplálási tarifát (Feed-in Tariff – FiT), azonban a mostani helyzetben úgy tűnik, hogy további csökkentésekre lenne szükség. Nem meglepő, hogy a német alternatív energia fölött heves politikai viták zajlanak, főleg a jövőbeli beruházásokról. A zöldenergia-kritikusok szerint a napenergia költségei radikális emelkedésbe fogtak és beárnyékolják az olcsóbb lehetőségeket. Viszont azt elfelejtik megemlíteni, hogy a fosszilis energiahordozókat hasznosító energiatermelő cégek általában externalizálják költségeiket, azaz igyekeznek bizonyos (főleg beszerzési és szállítási) folyamatokat külföldre helyezni.

A német környezettudatos energiatermelés mellett kampányolók szerint ez csak egy újabb lobbi a nem megújuló energiaipar részéről, hatalmuk megőrzése céljából. Akármelyik oldalnak is hiszünk, annyi bizonyos, hogy a német energiaiparban a megújuló energia igen fontos tényező lett. Viszont eredményes kihasználásához mindenképpen szükség van reformokra az energiaraktározás és energiaszolgáltatás terén.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

Nincs hozzászólás

  1. üdv. nem tudom, hogy egyáltalán valaki elolvassa-e ezt a hozzászólást. Már több éve nagyon zavar , hogy a napenergia hátrányának az időszakosságot említik a legfőbb problémának . szerintem ez baromság, én 38 éves vagyok , de már legalább 15 éve arra várok hogy valaki előálljon azzal amit rég kitaláltam. TÁROLD EL A FÖLÖS ENERGIÁT. ez így egyszerűnek hangzik , pedig a megoldás még ennél is egyszerűbb. ja és mellesleg az a “legzöldebb”

  2. na és mi az az egyszerű megoldás?

  3. Már jó ideje van megoldás.A napelemnél a többlet energiát visszatáplálják a rendszerbe és megvásárolja az áramszolgáltató.Ilyen módon a napsütés mentes napokon is úgymond a napelem által megtermelt energiát használhatod (közvetve).Anyagilag legalábbis kompenzálva van a dolog.