A napelemes lámpa hozza el a fényt az éjszakába

Egy holland vállalkozás, a Kamworks új projektjének célja, hogy száműzze a veszélyes petróleum lámpásokat a vidéki kambodzsai otthonokból.

A Moonlight fantázianevű, napenergiával működő LED lámpa ára nagyjából 5.000 Ft, és az emberek bármilyen sötétedés utáni elfoglaltságukhoz használhatják. Mivel Kambodzsa területének több, mint 70%-án nem létezik elektromos áram, ezek a lámpák különösen hasznosak, és csökkentik a tűzveszélyt illetve javítják a levegő minőségét. A mellékelt fotósorozat tanúsága szerint a Moonlight kiválóan használható az éjszakai olvasáshoz, tanuláshoz, munkához és a főzéshez egyaránt. A fotókat készítő fényképész kambodzsai körútja során véletlenül találkozott a holland KamWorks két alkalmazottjával, akik beszéltek a munkájukról és a Moonlight lámpáról. A fotós lehetőséget kapott, hogy ellátogasson a fővárostól, Phnom Penh-től egy órára lévő halászfaluban létrehozott, napenergiával működő gyárba; majd olyan családoknál tett látogatást a környéken, aki már elkezdték használni a Moonlight lámpát. A családok megkedvelték a LED lámpát, különösen a petróleum használatához képest, ami amellett, hogy veszélyes és drága, borzasztó szagot is áraszt.

moonlight
Most sötétedés után ahelyett, hogy a petróleumlámpát használnák a főzéshez, evéshez, olvasáshoz vagy munkához, összegyűlnek a Moonlight lámpa körül, vagy felállítják a szobában. Ez a biztonságos és fenntartható alternatíva segít csökkenteni a tűzveszélyt és javítja a beltéri levegő minőségét, de az egyszerű kis lámpa árát a legtöbb kambodzsai nem engedheti meg magának. A KamWorks most helyi vállalkozókkal összefogásban azon dolgozik, hogy létrehozzanak egy bérleti vagy kölcsönzési rendszert, amelyben a családok nagyjából napi 16 Ft-ért bérelhetnék a Moonlight-ot, amely megegyezik a most éjszakánként felhasznált petróleum árával. A KamWorks célja, hogy segítse a vidéki Kambodzsát a napenergia és a megújuló energia használatában. Ezen felül, ha egy család képes lesz kifizetni a napenergiával működő eszközöket, akár a Moonlight-ot, akár egy teljes otthoni rendszert, akkor azt fogja látni, hogy a megélhetési költségek jelentősen csökkenni fognak, ami további előnyt jelent. A képek a Mekong folyó melletti Kandal tartomány falvaiban készültek.

moonlight

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.