Nem észlelte a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. monitoringrendszere a borsodi megyeszékhely ivóvízellátását jelentős hányadban biztosító bükki Szinva-forrás szennyeződését, a város ivóvize továbbra is jó minőségű - mondta a társaság ivóvízüzletág-vezetője szombaton az MTI érdeklődésére.

A miskolci vízmű nem észlelte a Szinva-patak szennyeződését

Nem észlelte a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. monitoringrendszere a borsodi megyeszékhely ivóvízellátását jelentős hányadban biztosító bükki Szinva-forrás szennyeződését, a város ivóvize továbbra is jó minőségű – mondta a társaság ivóvízüzletág-vezetője szombaton az MTI érdeklődésére.

Galambos Péter azt követően nyilatkozott erről, hogy a Greenpeace közölte: a múlt héten lakossági bejelentést kaptak, amely szerint Lillafüred fölött a Szinva-patakot szennyezés érte és nagy mennyiségben található a vízen döglött pisztráng.
A nemzetközi környezetvédelmi szervezet hozzátette, hogy március 20-án vizsgálódtak a helyszínen, ennek során megtalálták a szennyezés forrását: a nyomok alapján jelentős mennyiségű fehér színű anyagot szórtak egy ideiglenes vízfolyásba, amely 50 méterrel lejjebb a Szinva-patakba torkollik. Mint írták, a helyszínen vett minták elemzése megállapította, hogy a kérdéses anyag klórmész, melynek kémhatása erősen lúgos, ilyet élővízbe kiengedni tilos, egy ilyen akció hatása katasztrofális lehet a környék élővilágára.

A Greenpeace helyszíni vizsgálatai alapján a véletlen baleset esélye egészen csekély, azonban azt nem lehet tudni, hogy miképp került a veszélyes anyag a patakba.
Galambos Péter, a Mivíz üzletágvezetője azt mondta: informális úton szereztek arról tudomást, hogy a Szinva-patak felső szakaszán elpusztult halakat visz a víz, a helyszínen azonban ennek nem volt nyoma, miként a víz szennyeződésének sem. A Mis vízellátásának jelentős hányadát biztosító Szinva-forrást monitoringrendszer felügyeli, az szennyeződést nem tapasztalt, a víz jó minőségű – tette hozzá.
A Greenpeace mindenesetre követeli az ügy maradéktalan kivizsgálását és a felelősök megnevezését, ehhez – mint közölte – a saját eszközeivel és bizonyítékaival is igyekszik hozzájárulni.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.