A mini szélgenerátor

„Kis szél” kampányt (Small Wind Campaign) indított a Szövetség a falvak villamosításáért (Alliance for Rural Electrification – ARE) nevű, brüsszeli központú szervezet a kis szélerőműveknek a fejlődő országokban való terjesztésére. (Aiolus News)

A kezdeményezésnek célja, hogy háttérbe szorítsák azokat a téveszméket, amelyekkel a harmadik világ falvainak energiaproblémáit igyekeznek sok helyett megoldani. „Megfelelő természetes körülmények között, a kis és közepes mennyiségű szélenergia termelésének költségei határozottan alacsonyabbak, mint az olyan hagyományos energiaforrásokéi, mint a gázolaj, vagy a benzin – jelentette ki Simon Rolland, az ARE főtitkára – ráadásul, ha a létesítmények várható teljes életkorát tekintjük, a költségek más megújuló energiáénál is alacsonyabbak lehetnek. Csak a politikai döntéshozók nem látják ezt be.” Az egy évre tervezett kampány során műhelyeket, on-line szemináriumokat, személyes találkozókat szerveznek, hogy meggyőzzék az illetékeseket a mini-szélerőművek hasznáról, egyúttal felmérek az illető ország vagy közösség energia-szükségletét, pótolják az információs hiányosságokat, és megosztják az eddigi, legsikeresebb gyakorlati tapasztalatokat.

Az ajánlások mindenki számára hozzáférhetőek az ARE új dokumentumában, amelynek címe The potential of small and medium wind energy in developing countries. A guide for energy sector decision-makers.” A jelentésben számos esettanulmány olvasható Kínából, Indonéziából, Madagaszkárból és Namíbiából, beszámol arról, hogy melyek a leggyakoribb akadályai a mini-szélgenerátorok fejlesztésének, mint például a megvalósíthatósági tanulmányok és minőségi bizonyítványok hiánya, vagy az anemometrikus adatok hozzáférhetősége.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.