A mexikói klímacsúcs – Mérföldkő?!

Idén november 29. és december 10. között Mexikóban ismét megrendezik a részes felek konferenciáját, azaz a COP16-ot. A koppenhágai klímacsúcs (COP15) óta most először gyűlnek ismét össze a tárgyalópartnerek az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) égisze alatt, hogy megvitassák a klímaváltozással kapcsolatos globális kérdéseket.

A tavalyi konferencia ugyan nagy reményekkel kecsegtetett, de végül nem sikerült elérni azt az igazságos, ambiciózus és jogilag is kötelező nemzetközi klíma-megállapodást, melyre a világnak szüksége van. Helyette megszületett a „Koppenhágai Egyezség”, egy jogilag nem kötelező nyilatkozat, amit csupán tudomásul vettek a tárgyaló felek, így aligha szolgálhat a további tárgyalások kiindulópontjaként.
Bizonyos ügyek esetében, az előtárgyalások alkalmával már nagyjából sikerült megállapodni, ezek a REDD (az erdőirtásból és az erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése), az adaptáció, az üvegházhatású gázok kibocsátási leltára és az intézményi kérdések. Fontos lenne azonban a nagyobb politikai kérdésekben is kompromisszumot elérni. Sajnos a 2010-es évközi tárgyalások során nem sikerült tisztázni ezeket a kritikus pontokat, és úgy tűnik az országok abban sem tudtak megegyezni, hogy mi a közös céljuk a cancúni csúcs kapcsán.

Továbbra is az a legvalószínűbb tehát, hogy a Rio+20 (A Riói egyezmény után 20 évvel megrendezésre kerülő Föld Csúcs), azaz 2012 előtt nem várható végleges, jogilag is kötelező megállapodás. Fontos azonban kiemelni, hogy még ha nem is Mexikóban születik meg a végső dokumentum, a tárgyalás fontos lépés az ehhez vezető úton.
A WWF főbb üzenetei területekre bontva a klímacsúcsra:
Finanszírozás: A kormányoknak meg kell találniuk a klímafinanszírozás legmegfelelőbb, hosszútávon is biztosan működőképes pénzügyi forrásait, valamint minél előbb elérhetővé kell tenniük a gyors kezdőfinanszírozást a fejlődő országok számára, melyre még Koppenhágában tettek ígéretet.
Adaptáció: A kormányoknak véglegesíteniük kell az adaptációra vonatkozó elemeket és fel kell állítaniuk egy adaptációs bizottságot a COP-on belül, valamint meg kell hozniuk az ehhez kapcsolódó szükséges pénzügyi döntéseket is.

Alacsony szén-igényű jövő: A kormányoknak meg kell találniuk azt az utat, mely elvezet egy alacsony szénigényű, tiszta energiákat alkalmazó jövőhöz.
REDD (az erdőirtásból és az erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése) – A kormányoknak meg kell határozniuk egy célt az erdőirtások visszaszorításának érdekében, ezt érvényesíteniük kell a nemzeti tervekben/programokban, valamint biztosítaniuk kell a megfelelő szociális és környezeti garanciákat is bármely terv vagy program esetében.
Gigatonna szakadék – A kormányoknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy megszüntetik a végső célállapot és a jelenlegi kibocsátási szintek között tátongó szakadékot. Minden ilyen irányú intézkedésre valóban nagy hangsúlyt kell fektetni a szénmentes jövő elérése érdekében.
Mérhető, jelenthető, ellenőrizhető (MRV) – A klíma-megállapodás rendkívül fontos eleme az átláthatóság, melyre az országoknak nagy figyelmet kell fordítaniuk, beleértve a pénzügyi folyamatok átláthatóságát.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.