Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében.

A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek

Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében.

Pont ezt a jól teljesítő szektort ignorálja Donald Trump fosszilis-párti energiapolitikája – és a magyar törvényhozás. Amint arról beszámoltunk, az új építésű szél- és napenergia erőművek már olcsóbban képesek megtermelni az energiát, mint a fosszilis kapacitások. Nem véletlenül győzködte Al Gore 2016 decemberében Trumpot, hogy munkahelyteremtő programjába -az egyik fő érve, amivel megnyerte a szavazóit- integrálja a tiszta energiás ágazatot is. Az Egyesült Államokban ma a leggyorsabban gyarapodó szakma a szélturbina-szerelő. Az Environmental Defense Fund (EDF) nevű szervezet Climate Corps programjának jelentése szerint 2011-ben ez a munkakör 3,4 millió embernek teremtett állást, 2016-ra viszont számuk 4 millióra nőtt, vagyis tizenkétszer gyorsabban nőtt ez a szakma, mint ahogy a gazdaság többi részében bővült az állások száma. Az elmúlt két évben az amerikai cégek 46%-a vett fel újonnan olyan személyt, akinek a dolga kapcsolódott a cég működésének fenntarthatóvá tételéhez.

Trump fosszilis foglalkoztatási programja

Donald Trump pro-fosszilis energiapolitikája azonban pont a zöld energiák iránti igényt ignorálja, sőt pont ellene megy a gazdaság dekarbonizációjának. Trump azzal harangozta be a Keystone-kőolajvezeték építését, hogy az 28 000 állást fog teremteni. De más források azt állítják, hogy ez erős túlzás: ennek a létszámnak valószínűleg csak az egyhetedét fogja foglalkoztatni a beruházás.

A Fehér Ház honlapja azt állítja, hogy a Climate Action Plan eltörlésével és a szövetségi fennhatóság alá tartozó területek földgáz- és olajkitermelés számára történő megnyitásával 30 milliárd dollárral fog nőni a munkások fizetése a következő 7 évben. Ezt a kalkulációt azonban egy tudósok által nem ellenőrzött tanulmányból szedte a Trump-adminisztráció, egy olyan dolgozatból, amit egy a fosszilis iparág szereplőit tömörítő szervezet íratott.

Az Environmental Defense Fund jelentése szerint viszont a fosszilis ipar éves munkahelyteremtő képessége 4,5%-kal csökkent volt 2012 és 2015 között. A szóban forgó időszakon belül minden évben folyamatos csökkent az állomány, a trend csak 2016 novemberében tört meg valamelyest. Eközben a megújulókhoz köthető állások száma 6%-kal nőtt (2012 és 2015 között). A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.