A madarakat is veszélyezteti az időjárás

A hideg, a nagy mennyiségű csapadék és a viharos szél is veszélyezteti a madártojásokat, a fiókákat és a felnőtt szárnyasokat.

Ha az elkövetkező napokban átázott, legyengült madarat találunk, a lehető leggyorsabban vigyük száraz helyre, óvatosan töröljük át száraz ronggyal, tegyük meleg helyre, például lámpa alá, majd elsősegély jelleggel etessük meg – tanácsolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményében.

Az egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy a fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra költési időszakban. A rossz idő miatt a szülők nem repülnek ki, és nem etetnek: ilyenkor érdemes táplálékfalatkákat kínálni csipesszel a fiókáknak. “Ha tátogva kérik az ennivalót, könnyű a dolgunk, ha nem teszik, akár ki is vehetjük őket a fészekből, és dobozban, kézből etethetjük őket.

Amint megjavul az idő, tegyük vissza őket, illetve hagyjuk abba az etetést, a feladatot az ismét vadászni kezdő szülők visszaveszik tőlünk. A rossz időben előfordulhat, hogy az öreg madarak is rászorulnak a táplálásra. Ilyenkor az eresz alatt, az ablakpárkányon üldögélő vagy az épület helyiségeinek melegébe behúzódó madarak közelébe lapos tálkába – a legjobb a műanyag virágalátét – élő lisztkukacot, kisujjkörömnyi marhahús darabokat tehetünk ki” – javasolja az MME.

A hosszú időn át esős és viharosan szeles idő szinte az összes madárfaj idei költési sikerét, fióka-utánpótlását veszélyeztetheti. Az erős szelek letörik a fészkes ágakat, leszaggatják a fészkeket, a felgyülemlő belvíz alulról áztatja el, hűti le és fullasztja meg a tojásokat. A lombfakadás után bekövetkező árvíz elönti a parti és vízimadarak fészkeit, a partifecskék szakadó partfalakban létesült költőtelepeit. Utóbbiakat nemcsak az emelkedő víz, hanem az erősödő sodrás miatt alámosódó és leszakadó partfalak veszélye is fenyegeti – ecseteli a veszélyeket az egyesület.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.