A lengyel kormány elfogadta az új palagáztörvényt

A törvény értelmében 2020-ig a palagáz-kitermelés adómentes lesz, attól kezdve pedig 40 százalék körüli adó fogja terhelni.

A lengyel kormány elfogadta az új palagáztörvényt, amely az adminisztratív és szabályozási akadályok lebontásával kedvez a befektetőknek – jelentette be Donald Tusk miniszterelnök keddi varsói sajtóértekezletén. A törvény értelmében 2020-ig a palagáz-kitermelés adómentes lesz, attól kezdve pedig 40 százalék körüli adó fogja terhelni. A kezdeti adómentesség célja a kutatások és a kitermelés felgyorsítása – emelte ki a miniszterelnök. Azoknak a befektetőknek, akik koncessziót kapnak a kutatásra, lehetőségük lesz kitermelni és értékesíteni is a palagázt.

Tusk hangoztatta, hogy az ukrajnai események tükrében a gázellátás biztonsága az állami szuverenitás alapvető feltétele. Az Európai Unió tagállamainak Oroszországgal fennálló kapcsolatait jelenleg nagyban meghatározza az adott állam energiafüggősége Moszkvától – mutatott rá. A lengyel miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a törvény “simán átmegy” a parlamenten, amelynek jóváhagyására még szükség van a jogszabály életbe lépéséhez.

Lengyelország három évvel ezelőtt nagy lendülettel kezdte el a palagáz-lelőhelyek felkutatását és a próbafúrásokat, miután Tusk bejelentette, hogy 2014-ben szeretnék beindítani a nem hagyományos gáz kereskedelmi szintű kitermelését. A lengyel miniszterelnök szerint az ország 2035-re képes lesz biztosítani gázszükségletét és így saját energiabiztonságát.

Szakértők szerint a mintegy 5,3 ezer milliárd köbméterre becsült lengyel palagázkincs – Európa legnagyobb készlete – 300 évre biztosítaná a teljes lengyel szükségletet.

A palagáz geológiai palarétegek mikroszkopikus üregeiben megrekedt földgáz, amely nem termelhető ki a hagyományos módon. A kitermelés az úgynevezett hidraulikus repesztéses technológiával lehetséges, amelynek során nagy mennyiségű vizet tartalmazó homok-szuszpenziót szivattyúznak a gáztartó rétegbe. A palagáz kiaknázási technológiájának fejlődésével számos ország előtt nyílt lehetőség óriási mennyiségű, addig kitermelhetetlen földgáz kinyerésére. A kitermelés számos kockázatot is hordoz, egyebek között veszélyeztetheti a talajvíz minőségét, a levegőminőséget, és a repesztés földrengést okozó hatásával is számolni kell.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.