A légszennyezettség életeket veszélyeztet

A briteknek az egészségügyi következmények miatt évi 8-20 milliárd dollárjába kerül a rossz levegő, ami a várható életkort is évekkel lerövidítheti, derül ki a parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottságának (Environmental Audit Committee, EAC) frissen közzétett jelentéséből.

A bizottság szerint a szálló por mennyisége például néhány évvel ezelőtt még hat brit helységben haladta meg az európai uniós normákat; most ugyan csak Londonban, de ott kétségbe ejtő mértékben írja az index.hu. Az EU-szabályozás értelmében szálló porra vonatkozó egészségügyi határértékeket évente harmincöt napon lehetne túllépni, de ezt a kvótát az angol főváros idén már áprilisban elérte.

 
Két évvel kevesebbet élnek
A brit kormány elismeri, hogy a légszennyezettség átlagosan 7-8 hónappal rövidíti meg az emberek életét, de a veszélynek leginkább kitett 200 000 ember 2 évvel él kevesebbet a várhatónál. Joan Walley, a bizottság elnöke botrányosnak tartja, hogy az Egyesült Királyságban még 2011-ben is ezrek halnak meg a rossz levegő miatt, miközben a kormány intézkedések helyett csak újabb és újabb haladékokat kér az EU-tól. Most épp azt szeretné elérni, hogy a nitrogén-dioxidra vonatkozó határértékeknek 2015-ig ne kelljen megfelelnie, írta a BBC.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.