Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékű svéd kutatás szerint - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A légszennyezés miatt több gyerek és tizenéves szenved mentális betegségtől

Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékű svéd kutatás szerint – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A kutatók azt találták, hogy a légyszennyezés viszonylag csekély növekedése is összefügg a kezelt pszichiátriai zavarok számának jelentős növekedésével.

Ez volt az első tanulmány, amelyik kapcsolatot talált a két jelenség között. Az eredmények összhangban állnak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a légyszennyezés hatással lehet a mentális és kognitív egészségre, a gyerekek pedig különösen érzékenyek a rossz levegőre.

A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzői több mint 500 ezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival, a vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.

“Az eredmények azt is jelenthetik, hogy a leginkább a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében” – vélte Anna Oudin, az Umeai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Mint Frank Kelly, a londoni King’s College kutatója elmondta, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegő minőségére, részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegőből, valamint azért, mert a fejlődő szervek sebezhetőbbek.

A légszennyezés Nagy-Britannia sok városában meghaladja a megengedett mértéket, becslések szerint ez 40 ezer ember halálát okozza évente, noha a számítások csak a tüdőbetegség, a szívroham és az agyvérzés okozta halálozásokat vették figyelembe.

Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegője viszonylag tiszta, a tudósok mégis kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a gyerekkori mentális betegségek között.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének májusi jelentése szerint a világ városainak légyszennyezése “riasztó mértékben” növekszik, szeptemberi jelentésük szerint világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegő.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.