A légszennyezés és a meddőség közti kapcsolatot vizsgálják Kínában

A környezetszennyezés és a meddőség kapcsolatának vizsgálatába fognak kínai kutatók, mivel sejtésük szerint a környezeti okok is hozzájárulnak a fogamzásképtelen felnőttek arányának ugrásszerű növekedéséhez a távol-keleti országban.

A Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin szerint ez lesz az első témával kapcsolatos országos szintű felmérés. A kutatás a tudományos és technológiai minisztérium, a Kínai Tudományos Akadémia és három kelet-kínai egyetem együttműködésében valósul meg, s várhatóan öt évet vesz majd igénybe. A vizsgálat egyik vezetője, Csang Csün a lapnak elmondta: mindenekelőtt azt veszik nagyító alá, hogy a hormonrendszert károsító, a levegőben megtalálható szerves szennyezőanyagok hogyan befolyásolják a női termékenységet. Bár minden ilyen szennyezőanyagot nem tudnak megvizsgálni, igyekeznek kimutatni a leggyakrabban előforduló mintegy két tucat hatását, köztük növényirtó szerekét is.

A távol-keleti ország meddőségi rátájáról szóló statisztikák kongatták meg a vészharangot. Az adatsorokból kiderült: a fogamzásképes kínai lakosság több mint 12 százaléka bizonyult terméketlennek 2010-ben, miközben arányuk 1980-ban még a 3 százalékot sem érte el. Jelenleg a probléma mintegy 40 millió párt érint. A szakértők szerint a meddőség fő oka az egészségtelen napi rutin, a kevés alvás, a sok stressz és a fiatalkorban elvégzett, a nyugati átlagnál nagyobb számú abortusz. A környezeti adottságok ugyancsak hatással vannak a termékenységre, az ország egyes régióiban – elsősorban a nagyvárosokban és a keleti part mentén – például kimutathatóan magasabb a meddők aránya.

A korábbi években már számos vizsgálat rámutatott a Kínában a rendkívüli mértékeket öltő környezeti terhelés negatív hatásaira. Márciusban tízéves vizsgálódást követően pekingi és texasi kutatók az “ország szénbányájaként” is emlegetett, a legszennyezettebbnek számító Sanhszi tartomány velőcső-záródási rendellenességgel született babáit vizsgálták. Az Egyesült Államok átlagának 140 szeresére rúgó rendellenességi arány okaként a kutatók egyértelműen a környezetszennyezést nevezték meg.

Sok évtizedes hallgatás után februárban Peking elismerte az úgynevezett “rákos falvak” létezését. Az elnevezés olyan, többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói a létesítmények kibocsátása és a kontrollálatlan környezetszennyezés következtében betegszenek meg. A környezetvédelmi minisztérium konkrét településeket felsoroló listát is közzétett, eszerint több mint 30 ilyen falu létezik ma Kínában. Szintén idén keltett megdöbbenést az a hír, amely szerint a légszennyezés évente több százezer ember idő előtti halálát okozza, számuk 2010 során az 1,2 milliót is meghaladta.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.