A legolcsóbb energiaforrás

Belegondoltál már abba, hogy milyen lenne, ha az asztalod termelne áramot a lámpának vagy a számítógépnek? Ez az ügyes asztal meg is mutatja, hogyan lehetséges ez.

A Biophotovoltatics cég nemrég kifejlesztett egy bio-fotovoltatikus (BPV) technológiás asztalt, amely könnyen lehet, hogy az első olyan tárgyak egyike, melyek növényeken keresztül tesznek szert energiára. Az asztalfelületen kicsi mohacserepek sorakoznak, amelyek algákat és egyéb edényes növényeket is tartalmaznak. A cserepek alján elektródák és vezetők is megtalálhatóak, így nagyjából úgy viselkednek, mint a bio-elektrokémiás eszközök, amelyek kémiai energiából elektromos energiát állítanak elő. Mikor a zöld színtestekkel rendelkező mohák és algák fotoszintetizálnak, az eközben felszabadult felesleges energiát az asztal tehát hasznosítani tudja elektromos áramként. A Biophotovoltatics egyelőre „Moss Table” nevet viselő terméke még fejlesztés alatt áll, de már most is képes kisebb eszközöket, mint például digitális órákat működtetni. A szakértők szerint a jövő BPV-s eszközei már nagyobb elektromos használati tárgyakat, mint például asztali lámpákat és laptopokat is képesek lesznek elegendő energiával ellátni.

asztal

a folyamat

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.