A LED lámpa az ablakra tapad

A Lucet lámpa egy igen érdekes koncepció, melyet a tervező Rui Palma álmodott meg.

Nem ez az első hasonló, ablakra ragasztható napelemes kütyü, amit életünkben láttunk, de ez egy kicsit reálisabb.
Az egyedi forma és a könnyű mozgathatóságnak köszönhetően használója nappal az ablakra tapasztva töltheti a szerkentyűt, este pedig világíthat vele a lakás bármely pontján. Viszont van néhány probléma…

Először is, AAA elemekben tárolódik a napenergia. Plusz, elég hosszú ideig eltarthat egy AAA elem teljes feltöltése a napon. De ez még nem is rossz, mert ez azt is jelenti, hogy egyéb eszközök esetében is használható a technika. És mivel a LED-es izzók használata rendkívül kevés energiát igényel, nem kellenne több, mint egy teljes napsütéses nap, hogy aztán néhány órán keresztül világíthasson a lámpánk esténként.

De van egy másik probléma. A LED-es izzók elég kis méretűek, így egy lámpa nem elegendő ahhoz, hogy bevilágítson egy teljes szobát – így több lámpára is szükség lehet. De mindenesetre amennyiben hangulatvilágításnak használnánk, kétségtelen, hogy zöld(ebb) megoldással van dolgunk.
Mindez persze szőrszálhasogatásnak tűnhet, mivel ez még csak egy koncepció. Mégis, ha ez a készülék gyártásra kerül, reméljük, hogy az ehhez hasonló kérdések nem kerülik majd el a gyártó figyelmét.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.