A koronavírus sem tette padlóra napelem gyártókat

Sokan aggódnak, hogy a napelemes piacon megtorpanás következik be a koronavírus hatásaként jelentkező gyárleállások miatt, és hiánycikké válnak emiatt a napelemek.

Mint tudjuk a napelemek zöme Kínában kerül előállításra, és ez is volt a COVID-19 elterjedésének fő központja, így fokozottan érintett volt az események terén. Ennek ellenére a napelemek egyik fő alkotó elemét, az üveget gyártó vállalatok nem állnak/-tak le a termeléssel és biztosítani tudják a folyamatos ellátást.

NEM ÁLLHAT LE A TERMELÉS!

Értesülések szerint a koronavírus okozta gazdasági válság nem érintette érzékenyen a kínai napelem üveg gyártókat, akik jelenleg is 24 órában működtetik a kemencéket. Sőt a van olyan vállalat, a Xinyi Solar, aki újabb, 1000 tonnás kapacitású gyártósort és egy nyersanyagbányát tervez a közeljövőben megnyitni. Mindezeket a beruházásokat annak ellenére végrehajtja a vállalat, hogy érez némi bizonytalanságot a kereslet oldalán. A folyamatos gyártásnak köszönhetően az üveg értékesítése az előző év ugyanezen időszaki adatokhoz képest 0,5 milliárd hongkongi dollárral többet mutatott, és a üveggyártó óriás az előző évi 1,07 milliárdhoz képest 1,61 milliárd hongkongi dollár nettó nyereséget könyvelhetett el.

ÜVEGPIACI TENDENCIÁK, NAPELEMES PROJEKTEK

Az értékesítés terén elmondható, hogy az eladott üvegtermékeken belül egyre nő a vékony üveg iránti kereslet. Júniusban a COVID-19 hatásaként a napelemes üvegek ára 17%-kal esett az év eleji adatokhoz képest, mégis a 2020-as első félévre számított átlagár 3-5%-kal nőtt az előző évihez képest. Mindez pedig 11,6 százalékpontos nyereségességet jelentett a Xinyi számára. 

A Xinyi Solar egyes beszámolók szerint tulajdonjogot is szerzett 190 MW összkapacitású napelemes erőműveknél több projektcég felvásárlásával, és további 270 MW kapacitást fejlesztett Kínában országszerte. A vállalat célkitűzése, hogy 2020-ban összesen 600 MW-nyi erőművi beruházást hozzon létre. A cég jelenleg is komoly napelemes kapacitással bír, hisz a hozzá köthető erőművek kapacitása eléri a 2,92 GW-ot –, melyből 156 MW tetőre telepített rendszerből származik.

Ezeket a hatalmas beruházásokat a vállalat jelentős készpénz tartalékai tették lehetővé, melyek ugyan az elmúlt fél évben 4,35 milliárd hongkongi dollárról 2,79 milliárdra apadt, de a cég mérlege még így is stabilnak mondható. A Xinyi ráadásul 12,1 millió hongkongi dollárral támogatta a koronavírus terjedése elleni küzdelmet.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.