A koronavírus hatással van az energiafelhasználásunkra is

A kijárási korlátozás, a távmunka és egyéb vírusellenes intézkedések az energiafelhasználásra is hatással vannak.

A bécsiek fogyasztása húsz százalékkal csökkent és egy új napi rutin látszik kirajzolódni. A koronavírus elleni intézkedések nagyban befolyásolják az áramfogyasztást egész Ausztriában. „A fogyasztásban tapasztalható általános csökkenés mellett egy időbeli eltolódás is tapasztalható. A város általánosan később ébred, az eddigi reggel 5 és délelőtt 11 óra közötti periódus helyett délben tapasztalható a kiugróan magas energiafelhasználás az otthoni főzésnek köszönhetően” – mondja Michael Strebl, a Wien Energie, Bécs legnagyobb energiaszolgáltatójának igazgatója. Az iskolák, boltok, irodák, hotelek és éttermek korlátozott működése vagy teljes bezárása hatalmas mennyiségű energiát spórol a bécsi gazdaságnak. Különösen az ipari méretű hűtőszekrények, valamint fűtő-és hűtőberendezések igényelnek nagyon sok áramot. Bécs napközbeni fogyasztása így húsz százalékkal esett vissza, egy teljes 24 óra alatt pedig tíz-tizenegy százalékos ez a csökkenés. A bécsiek eddig egy átlagos tavaszi napon 32.000 megawattórányi (MWh) energiát használtak, ez a szám most csak 28.000 megawattóra. Az áramszolgáltatók számára kihívás ez az időszak, hiszen most hétévégente sem igazán mozdulhatnak ki az emberek. „Bécs áramellátása azonban mindenképpen biztosított!” – mondta el Michael Strebl. Habár a város összfelhasználása csökkent, a home office és az otthoni elektronikai berendezések megnövekedett használata miatt az egyes háztartások energiafogyasztása naponta harmadával nőtt.

A Wien Energie a következő ötleteket adja energiafelhasználásunk csökkentéséhez:

Használjunk hosszabbítót, így minden csatlakozót egy mozdulattal kihúzhatunk a falból

A képernyővédő használata növeli az energiaigényt és szükségtelen is a modernebb készülékeknél. Kapcsoljuk ki!

Állítsuk a számítógépet alvó állapotba ha nem használjuk

A WLAN-routert is kapcsoljuk le a hálózatról, ez ugyanis akkor is áramot fogyaszt, ha épp nincs használatban

Használjuk ki a természetes fényt! Ha például íróasztalunkat az ablak alá helyezzük, máris kevesebb villanyfényre lesz szükség

A szórakoztató elektronikai cikkek eltérő mennyiségű áramot fogyasztanak, a videójáték-konzolok például majdnem kétszer annyit, mint egy TV. Csökkentsük használatukat!

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.