A 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban megvalósításra váró, a 1067/2005. kormányhatározatban nevesített környezetvédelmi projektek végső határideje 2015. június 30. - derül ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajosnak, az MSZP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszából. A dokumentum az Országgyűlés honlapján olvasható.

A környezetvédelmi és vízgazdálkodási projektek határideje 2015. június 30.

A 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban megvalósításra váró, a 1067/2005. kormányhatározatban nevesített környezetvédelmi projektek végső határideje 2015. június 30. – derül ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajosnak, az MSZP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszából. A dokumentum az Országgyűlés honlapján olvasható.

A miniszter hangsúlyozta: a határidőt követően sem számlát befogadni, sem kifizetést teljesíteni nem lehet.
Oláh Lajosnak arra a kérdésére, hogyan halad a kormányhatározatban nevesített projektek előkészítése, Fellegi Tamás kifejtette: a hivatalban lévő kormány is rendkívül fontosnak tartja azokat a célokat és értékeket, amelyeket a kormányhatározatban nevesített fejlesztések valósítanak meg.
A vízgazdálkodás feltételeinek javítása, az árvízvédelem, a szennyvízgazdálkodás európai uniós elnökségünk prioritásai között is szerepel. A most induló Új Széchenyi Terv, részben gazdaságélénkítő szerepe miatt, szintén kiemelten kezeli a zöldgazdaságot.

Sajnos az MSZP-kormány pályáztatási gyakorlata, az alkalmazott technikák néhány esetben a jó célokat szolgáló környezetvédelmi és vízgazdálkodási projektek előrehaladását is késleltették – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a kivitelezés csupán a projektek mintegy ötödénél indult meg és haladt előre. Más beruházások esetében folynak a közbeszerzési eljárások a vállalkozók kiválasztására, zajlik az előkészítés vagy a megvalósításra benyújtott pályázat elbírálása. A késedelem okai szinte minden esetben az előző kormányzati ciklus időszakára nyúlnak vissza – jelezte a miniszter. Előfordult, hogy az európai uniós szakértői vagy bizottsági iránymutatás alapján többször is át kellett dolgozni egy javaslatot. A közbeszerzési szabálytalanságok miatt nem egy esetben jelentősen eltolódott a vállalkozói szerződések megkötése. Jogharmonizációs problémák is adódtak, amelyek miatt a hazai környezetvédelmi eljárást és engedélyeztetést újabb szempontokkal kellett kiegészíteni. Politikai okok úgyszintén lassították a projektek előrehaladását: a 2010. évi önkormányzati választások előtt számos képviselőtestület nem vállalta fel a szükséges döntések meghozatalát – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Fellegi Tamás kitért arra, hogy derogációs kötelezettségek miatt az előkészítés fázisában lévő beruházásokat annak ellenére sem tervezik visszavonni, hogy néhányuknak még a tényleges költségigénye sem ismert.
A konstrukciók rendelkezésre álló keretét az akciótervben megjelöltek alapján a kormány hagyja jóvá. Amennyiben a projekteknél költségcsökkenés történik (például a közbeszerzés kedvező alakulása vagy a műszaki tartalom változása miatt), úgy a maradék összeg az adott konstrukció keretében más pályázatok támogatására használható fel – közölte a miniszter.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.