A környezetbarát biohamvasztás

“Zöld” temetéseket kínál egy cég az Egyesült Államokban: új technológiája hamvasztás helyett feloldja a holttesteket. Mindezt a környezettudatosság jegyében hirdeti, új módszerével ugyanis kevésbé szennyezi a földet, levegőt.

Az eljárás lényege: lúgos oldatba teszik a holttestet, de a szövetek feloldásához hő, nyomásfokozás és egyéb vegyszerek is kellenek. A végén nem marad más a halottból csak némi csont és barna massza, amelyet le lehet engedni a csőrendszerbe. A szétporlasztott csontokat a hamvakhoz hasonlóan át lehet adni a hozzátartozóknak.
Az eljárást az Egyesült Államok több részén a katolikus egyház ellenzi, kegyeletsértőnek tartja.

Hamvasztással átlagosan 4 mázsa szén-dioxid kerül a levegőbe, az égetéshez szükséges energiafogyasztás – gáz és villany – pedig megfelel 800 kilométernyi autózásnak.
A biohamvasztásnak hívott lúgos megoldáshoz a berendezés ugyanakkor négyszer drágább, mint a hagyományos hamvasztás technikai apparátusa.
A cég elsősorban a nagyon környezettudatos emberekre számít kuncsaftokként. Első “üzemét” úgy tervezi, hogy januárban nyitja meg Floridában.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.