A kormány még mindig lapátolja a közpénzt a legszennyezőbb erőműbe

A WWF Magyarország és a Greenpeace számára elfogadhatatlan, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya sokadszorra ismét közpénzen segíti ki a Vértesi Erőművet, az ország legszennyezőbb és a fogyasztóknak, valamint az államnak legtöbbe kerülő erőművét.

A kormány újabb 1,9 milliárd forinttal segíti ki az ország legszennyezőbb erőművét. A Vértesi Erőmű nem először kap kormányzati támogatást. Tavaly például június 23-án, a 1097/2009. számú határozatában mondta ki, hogy – egyebek mellett “környezetvédelmi érdekekre való tekintettel a Vértesi Erőmű ZRt. további működését tartja szükségesnek.”

A valóságban a – mára már csak az Oroszlányi Erőművet és a Márkushegyi Bányát tulajdonló – Vértesi Erőmű Zrt. az ország egyik legjelentősebb környezetvédelmi károkat okozó erőműve. 2007-ben többek között 1.631.000 tonna széndioxidot, 5.297 tonna kén-oxidot, 1.726 tonna nitrogénoxidot juttatott a levegőbe. Egy kilowattóra értékesített villamos-energiára jutó CO2 kibocsátása (1.290 gramm per kWh) a legmagasabb Magyarországon és az egyik legkedvezőtlenebb Európában is.

A Kormány nemcsak közvetlen állami támogatásokkal, de az MVM ZRt-n keresztül, és a fogyasztókra ráerőltetett, áramárba beépített ‘szénfilléren’ útján is támogatja a már gazdaságilag is ellehetetlenült erőművet. A szénfilléren keresztül mind az öt millió magyar áramfogyasztó minden egyes kilowattóra áram elfogyasztással 0,2 forinttal, azaz összesen évi 8-9 milliárd forinttal járul hozzá az erőmű mesterséges fenntartásához.

A Vértesi Erőmű sorsának megnyugtató rendezéséről több szakértői jelentés is készült. A GKI szakértői tavaly júliusi elemzésükben ( http://www.gki.hu/hu/individual/090720vertesi.html) már kimondták, hogy “a jelentős veszteségek (és a szénfillér támogatás) miatt a jelenlegi állapot fenntartása aránytalanul drága. A Vértesi Erőmű által termelt áramra ráadásul jelenleg nincs szüksége a nemzetgazdaságnak”.

A két természetvédelmi szervezet a sokat hangoztatott munkahely-megőrzés szempontjából sem tartja hatékonynak és gazdaságosnak a döntést. Ugyanis jóval több emberre volna szükség az erőmű és a hozzá kapcsolódó bánya fél évszázados működése során okozott károk helyrehozatalához (a rekultivációhoz), mint amennyi embert most az üzemeltetés céljából foglalkoztatnak. Az erőmű pótlásául felállítandó, megújuló energiákra támaszkodó rendszer pedig közismerten jóval több munkahelyet jelentene.

A WWF Magyarország és a Greenpeace számára elfogadhatatlan, hogy az állam – a fogyasztók kényszerű asszisztálásával – mesterségesen tart fenn egy súlyosan szennyező, gazdaságtalan erőművet, ahelyett, hogy az állami forrásokból a jóval nagyobb munkahelyteremtő-potenciállal kecsegtető energiahatékonysági és megújuló energia projektek támogatását javítaná.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.