A komlói napelemgyár helyett üres épület lett, a támogatást megvonták

400 millió forintos támogatás felét már nem is utalják el, a napelemgyár viszont még mindig nem készült el Komlón. Vélhetően nem is fog.

Az önkormányzat egyelőre bízik benne, hogy talán egyszer még lesz valami termelő munka az el nem készült napelemgyárban, de a kilátások nem túl jók. Lapunk információi szerint ugyanis a pályázati pénzre, amit a gyár létrehozására nyert a Solar Energy Systems Kft., a beruházó már nem számíthat. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium erősítette meg lapunk kérdésére. A minisztériumban elmondták, a projekttel kapcsolatban 2015 elején szabálytalansági gyanú merült fel, majd az eljárás „szabálytalanság történt” megállapítással zárult. Ezután a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság közölte a pályázóval, hogy a kedvezményezett szerződésszegése miatt saját hatáskörében a támogatást visszavonja, és ezzel egyidejűleg eláll a támogatási szerződéstől.

Vagyis a 400 millió forintos támogatás fennmaradó részét már biztosan nem kapja meg a cég, sőt, a bevett gyakorlat szerint vélhetően a már átutalt összeget (tudomásunk szerint 210 millió forintot) is vissza kell fizetnie. Ha erre a kft. nem lenne képes, akár jelzálogot is kivethetnek a Komlón lévő ingatlanra – erre viszont még nem került sor. Úgy tudjuk, a beruházáshoz egy másik vállalkozás is fedezetet biztosított, így könnyen lehet, hogy a tartozást rajtuk próbálják majd behajtani. Az érintett céget viszont lapzártáig nem sikerült elérnünk.

Hosszabbítottak

A tervek szerint 2011 novemberében nyitotta volna meg kapuit Komlón a napelemgyártó üzem, 108 alkalmazottal. Az önkormányzat szerződést is kötött a céggel munkahelyteremés támogatására. Ezt azonban a város 2015 februárjában felmondta, mivel a gyár a többször módosított határidőre sem készült el. Emiatt a beruházó köteles a területet megvásárolni, erről tavaly szeptemberben adásvételi szerződést írtak alá. A 23 millió forintos vételár megfizetésére a 2015. december 31-i határidő lett kitűzve, amelynek meghosszabbítását kérte a kft. Ezt a képviselő-testület jóváhagyta. Amíg viszont a földterület az önkormányzat tulajdonában áll, a beruházó köteles kamattal terhelt bérleti díjat fizetni a használatért.

Félmilliós tőkével vágtak bele

A Solar Energy Systems Kft. még 2008-ban alakult, akkor a cég jegyzett tőkéje mindössze félmillió forint volt. (Később, 2011-ben is csak 1,2 millió forint.) Ennek ellenére megpályáztak, és el is nyertek 400 millió forint pályázati forrást egy 10 MWP kapacitású fotovoltarikus napelemgyártó üzem, illetve az üzem energiaellátását biztosító napelemes rendszer létesítésére. Az akkori cégvezetés le is hívott 160 millió forint támogatást, majd a Solar tulajdonosváltáson ment át. A jelenlegi ügyvezető korábban állította, ő mindössze 51 millió forintot kapott meg az állami támogatásból, így összesen 210 millió forint ment el a projektre.

Ebből először Szigetváron, majd Komlón lett volna gyártósor, de végül sehol sem lett, csak egy üres épület a volt bányászvárosban.

Feljelentést is tett a kezes

Két éve az egyik kezes cég feljelentést tett csalás és okirat-hamisítás miatt. A cég arra hivatkozva fordult a rendőrséghez, hogy a Solar nem teljesítette az általuk megkötött szerződés ráeső részét. Eszerint a kft. 494 millió forintnyi ingatlanfedezetet biztosít a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által 399 millió forinttal támogatott napelemgyár-beruházáshoz. Cserébe a Solar többek között fedezetbiztosítási díjat fizet az érintett kft.-nek, és biztosítja a jelzálog törlésére vonatkozó nyilatkozatot 2012. december 10-ig. A kft. szerint azonban a tehermentesítés nem történt meg, és (az első részlet kivételével) az esedékes fedezetbiztosítási díjakat sem utalták. A kft. ezért fordult a hatósághoz. Az eljárást 2014 végén megszüntették.

forrás: bama.hu

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.

Egy hozzászólás

  1. Dezso_Laszlo

    Furcsa, hogy egy 7.5 milliós cég 399 milliós támogatást kap. Ráadásul adóügyei is legalábbis érdekesek (ld. a cégjegyzéket). Kár, hogy a hazai napelem-gyártás ÚJBÓL elbukik valamin.