A ködből is képes kinyerni a vizet az új szövet

Az egyszerű pamutszövet különleges borítással segíthet vízhez juttatni a sivatagos területeken élőket, ugyanis a nedvességet rendkívül hatékonyan felszívja, és könnyedén le is adja.

Különösen száraz vidékeken a páragyűjtés hatékony módja lehet a vízhez jutásnak, az eddigi módszerek azonban elég erős szelet is igényeltek. Egy új szövetkezelési módszer segítségével a légmozgástól függetlenül gyűjthető a víz, és közvetlenül a talajt öntözhetjük vele, ami lényegesen megkönnyíti az anyag mezőgazdasági felhasználását. Hong kongi és eindhoveni kutatók közös munkájának köszönhető a speciális polimer borítás, ami lehetővé teszi, hogy egy átlagos pamutszövet súlyának 340 százalékát felszívja nedvesség formájában. Az anyag érzékeny a hőmérsékletre, a melegebb levegő hatására víztaszítóvá válik, és tiszta víz formájában kiengedi a benne tárolt párát. A folyamat teljesen automatikus és a pamutot sem kell újra kezelni. Ez az egyszerű vízgyűjtő és tisztító rendszer ráadásul rendkívül olcsón előállítható, a hagyományos pamut mellett a különleges borítás sem kerül majd sokba a feltalálók szerint.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.