A klímaváltozás a reggeli kávét is fenyegeti

Egy új tanulmány szerint a melegedő éghajlat miatt 2050-re megfeleződhet a Földön a kávétermesztésre alkalmas a terület mérete.

Ez még elég messze vam, de a kutatást publikáló ausztrál tudóscsoport szerint a jelenség fokozatosan játszódik majd le, és lesznek területek, ahol már 2020-ban csúnya véget érhetnek a kávécserjék, ilyen például Mexikó.
A kávé a trópusi országokban terem a legjobban, és pont ezek azok, amikben az aktuális klímamodellek szerint a leggyorsabban és a legradikálisabban fog beütni az éghajlatváltázos. Az arabica kávécserje elég érzékeny növény, ezért ez fokozott hatással lesz rá. Legjobban magasabb tájakon, 18 és 21 fok között, közepes csapadékmennyiséggel ellátva szeret nőni, ha ezek közül bármelyik sérül, a termésátlag drasztikusan romlik, vagy rosszabb esetben a növények elpusztulnak.

Az arabica a világ kávéellátásnak 70 százalékát teszi ki jelenleg. És az igény nemhogy csökkenne rá, inkább egyre nő: már most is napi 2,25 milliárd csésze kvét hörpint fel az emberiség, a termelés alig tud lépést tartani ezzel a mennyiséggel. Ez azt jelenti, hogy ha a klímaváltozás a mostani ütemben halad, akkor akár éveken belül drasztikus áremelkedésre számíthatunk, vagyis a kávézás lassan átcsúszhat a luxuskategóriába.
index.hu

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.