A kínai környezeti botrányok az idegenforgalomra is hatnak

Az elmúlt hónapok környezetszennyezéssel kapcsolatos botrányainak is következménye, hogy csökkent a Kínába érkező turisták száma az első negyedévben – jelentette a kínai idegenforgalmi hivatal.

A szervezet előzetes becslései szerint a kelet-ázsiai országba érkező turisták száma 31,7 millió volt január és március között, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest csaknem egymilliós mínuszt jelent. A turisták elmaradása valószínűleg az elmúlt hónapok levegő-, víz- és talajszennyezést érintő híradásainak is következménye. A rendkívüli méreteket öltő környezetszennyezés az év eleje óta többször került a nemzetközi sajtó felkapott témái közé, ugyanígy a szmogba borult kínai nagyvárosok képei is bejárták az internetet.

Az idegenforgalmi hivatal által összegyűjtött visszajelzések alapján a turisták egy százpontos skálán átlagosan 77,6 pontra értékelték az országgal való elégedettségüket, ez 6 ponttal kevesebb a 2012-es év hasonló időszakinál, és több mint 9 pontos csökkenés az előző negyedévhez képest. Az országba látogatók az összes felsorolt tényező közül a levegő és a víz minőségét értékelték legrosszabbnak. A China Daily napilapnak nyilatkozó Taj Pin, a kínai turizmusakadémia vezetője a második negyedévben az idegenforgalom fellendülését várja. A turistákat a következő időszakban a H7N9-es típusú madárinfluenza riaszthatja el, a központi vezetésnek olyan politikákat kellene kidolgoznia, melyek segítik a turisták bizalmának fokozását – fogalmazott Taj.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.