A jövő organikus szemeteszsákjait tesztelték

A háztartásokban keletkező szerves hulladékok környezettudatos gyűjtését és kezelését tesztelte nagyvárosi körülmények között a berlini köztisztasági vállalat (BSR) és a német vegyipari óriás, a BASF egy három hónapig tartó program keretében Berlin két kerületében.

A részt vevő otthonok speciális, lebomló műanyagból készült szemeteszsákokat próbáltak ki az organikus szemét szelektív gyűjtésekor. A biológiailag lebomló műanyagot a BASF szakemberei fejlesztették ki. A tesztidőszak alatt drasztikusan visszaesett a biológiailag nem lebomló zsákok száma a szerves hulladékgyűjtőkben, és a kísérletben részt vevő megkérdezettek közel 80 százaléka volt elégedett a szerves hulladékok gyűjtésére szolgáló komposztálható szemeteszsákokkal – olvasható a német vállalat MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben. A fejlesztésnek köszönhetően a természetes úton lebomló szemét kezelése tisztábbá, higiénikusabbá és egyszerűbbé válik. A zsákok nemcsak a kellemetlen szagok képződését gátolják meg, vagy a rovarokat tartják távol, hanem a felhasználók mindennapjait is megkönnyítik, mivel nem kell többé kimosni és tisztítani azokat a szemétgyűjtőket, amelyekben a szerves hulladékok gyűlnek.

Az új típusú műanyag szemeteszsákok ipari komposztáló berendezésben négy hét leforgása alatt lebomlanak, mivel egyik összetevőjük részben kőolaj alapú, míg a másik összetevő a kukoricakeményítőből nyert politejsav. A komposztálási folyamat végén a mikroorganizmusok a zsákokat tökéletesen elbontják szén-dioxiddá, vízzé, és biomasszává alakítják. A berlini köztisztasági vállalat azt tervezi, hogy az organikus hulladékból a szemétgyűjtő teherautói meghajtására biogázt állít elő fermentáló telepén és a maradék anyagot komposzttá dolgozza fel. A biológiailag lebomló műanyagok iránti kereslet a szakértői becslések szerint világviszonylatban évente 20 százalékot is meghaladó mértékben növekszik.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.