A hőhullámok ellen úszó kertekkel védekezik Bécs

Még idén elkészülnek az ingyenesen használható zöld „szigetek” a bécsi Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén. Az osztrák főváros így szeretne még hatékonyabbanvédekezni a nyári hőhullámok ellen.

Bécset sem kerüli el nyaranta hőség, a városvezetés ezért mindent megtesz, hogy egyre több zöldfelület álljon a lakosság rendelkezésére. A terv szerint a várost kettészelő Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén lévő betonszigeteket kizöldítik, rengeteg fa, bokor és egyéb növény kap majd itt helyet. A kikapcsolódásra szánt kertecskék mindenki számára ingyenesen igénybevehetőek, elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami a meleg napokon elengedhetetlen a kellemes városi klímához. “Az úszó kertek ötletete Párizsból jön, ahol a Szajnán már megvalósult egy hasonló beruházás. A városvezetés kifejezetten egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, ahol senki sincs étel-ital fogyasztására kötelezve, így ingyenesen, kötöttségek nélkül élvezheti a hűs parkot” – mondta Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv megálmodója. A jogi akadályok már elhárultak, így a zöldítési munkálatok megkezdődhetnek. A terület egyébként műemlékvédelem alatt áll, így a kivitelezőknek kreatív megoldásokhoz kell majd folyamodni.
A városlakók előreláthatólag nyár végétől vehetik használatba az új helyet. A Duna-csatorna területe leginkább betonfelületekből áll, zöldet alig találunk, így ez a beruházás méginkább hiánypótló. A tervek szerint a kertek virágládákkal lesznek körberakva, melyekben rengeteg bokor, virág, fa, fűfelület kap helyet. Minden korosztály megtalálja majd a számára megfelelő ülő-és fekvőalkalmatosságot és kényelmesen élvezhetik az alattuk elterülő Duna látványát. A közvetlen vízparti kikapcsolódás nem újkeletű dolog Bécsben. A néhány éve megépült, homokos tengerpart benyomását keltő CopaBeach például még fürdési lehetőséget is kínál.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.