A hazai cég 3 milliárdért szélerőművet vett

Mintegy hárommilliárd forintért három, összesen 5,8 megawatt teljesítményű szélerőművet vásárolt az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.

A társaság közleménye szerint az Ács, Jánossomorja, illetve Pápakovácsi mellett lévő széltornyokat csütörtökön vásárolta meg a Raiffeisen Energiaszolgáltató (REN) Kft.-től. A három erőmű várhatóan 2018-ig a kötelező átvételi (kát) rendszerben értékesíti a megtermelt áramot. Ezt követően az ALTEO saját mérlegkörében helyezi majd el az egységeket. Az áramtermelésnek a szélviszonyoktól függő ingadozását a csoport energiatermelési portfóliójában megtalálható gázmotorok egyenlítik majd ki. A megvásárolt tornyok 3-4 éve működnek, így várható hátralévő élettartamuk elérheti a 20 évet is.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.