A gyógyszeripar bűne

Egy új tanulmányból kiderült, hogy az amerikai egészségügyi ágazat 8 százalékkal járul hozzá az ország széndioxid kibocsátásához.

A tanulmányt a Chicagói Egyetem kutatói készítették és a Journal of the American Medical Association-ben tették közre. A tanulmányban az egészségügyi ágazatok (kórházak, tudományos kutatások, gyógyszerek, stb.) mért adatai szerepelnek, aszerint, hogy mennyi széndioxidot és más üvegházhatást okozó gázt bocsátanak a levegőbe. Maga nemében ez az első tanulmány, amely az egészségügyi ágazatot szembesíti a széndioxid kibocsátásával.

A Green Design Institute a Carnegie-Mellon Egyetem által kifejlesztett környezeti input-output életciklus értékelés (EIOLCA) segítségével a kutatók pontosan meg tudják határozni, milyen közvetett és közvetlen hatása van az egészségügynek a környezetre.

Nem meglepő, hogy a kórházak felelősek a legnagyobb mennyiségű széndioxid kibocsátásért, elsősorban a magas energiaszükségleteik, a hőmérséklet szabályozás, a szellőztetés és világítás miatt, a nagy és rosszul strukturált kórházi épületekben. De érdekes módon, a második legnagyobb mértékben a gyógyszeripar járul hozzá a széndioxid kibocsátáshoz, elsősorban a gyártás és a szállítás okán.

Míg a kutatók rájöttek, hogy a kórházi és a gyógyszeripari vállalatoknak az embereket kell előrébbvalónak tartaniuk, mint a környezetet, reméljük, hogy a tanulmány eredményei arra ösztönzi majd őket, hogy vizsgálják meg azt is, hogyan lehetne egészséget nyújtani és gyógyszereket gyártani környezetbarát módon.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.