A Greenpeace a környezet fenntarthatósága mellett

A Greenpeace Magyarország zöldszervezet azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés és a kormány megalkuvást nem ismerve dolgozzon a fenntarthatóság megvalósításán – mondta Vay Márton, a zöldszervezet szóvivője hétfőn Budapesten a parlament előtt.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a Greenpeace Magyarország ennek érdekében szeretné az Országgyűlés elé vinni a környezet fenntarthatóságának ügyét. A zöldszervezet ezzel kapcsolatban kidolgozott egy “nyilatkozatot” – amelyet zöld nemzeti együttműködés nyilatkozatának neveztek el -, ezt azonban senkinek nem sikerült átadniuk a parlamentnél.

A szervezet tagjai ezután elindultak a nyilatkozatot tartalmazó plakátokat szállító néhány teherautóval a közintézmények és a budapesti, illetve a vidéki városok közterei felé, mert ki akarják függeszteni a nyilatkozattal kapcsolatos transzparenseket. A Greenpeace Magyarország nyilatkozata szerint a XXI. század elején Magyarország az egész világgal egy időben szembesült a növekedés korlátaival. “A magyar nemzet pedig 2010 nyarán összegyűjtötte életerejét és jobbik eszét, hogy kinyilvánítsa: elég volt az önpusztításból, és megvalósítja a fenntarthatóságot” – tartalmazza a Greenpeace nyilatkozata. A Greenpeace Magyarország szerint a nyilatkozat céljait az Országgyűlésnek is méltányolnia kellene. Az Országgyűlésnek el kellene ismernie azt a zöldszervezet nyilatkozatában ismertetett véleményt, miszerint az Országgyűlést és a kormányt kötelezzék arra, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve dolgozzon a fenntarthatóság megvalósításán.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.