A fúziós energia fejlesztését célzó európai konzorcium jött létre

Aláírták csütörtökön Brüsszelben az EUROfusion (Európai Konzorcium a Fúziós Energia Fejlesztésére) megalapulását deklaráló iratot: az összefogás keretében az EU tagországi kutatóközpontok közös forrásból, eredményeiket megosztva dolgozhatnak együtt. A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évente nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak.

A konzorcium célja, hogy a fúziós kutatásokkal 2050-re olyan környezetbarát energiaforrást sikerüljön biztosítani, amely hozzájárul a világ egyre növekvő energiaigényének kielégítéséhez – olvasható az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben, amely szerint az Európai Unió mintegy fél milliárd euróval járul hozzá a kutatásokhoz a következő öt évben.

A kutatási program előkészületeként 2012-ben az európai kutatóközpontok közösen felvázolták azt a részletes programot, amelynek pontjait követve 2050-re megvalósíthatják a fúziós energia mindennapos használatát.

Az Ütemterv a fúziós energia megvalósításához című tervezet két fő célja, hogy a kísérletek alapos előkészítésével biztosítsák a még épülő ITER kísérleti reaktor legmegfelelőbb kihasználását, és annak kutatási eredményeire építve kidolgozzák a 2050-re tervezett DEMO demonstrációs erőmű koncepcióját. A ma létező legsikeresebb kísérleti reaktor, az Egyesült Királyság területén található JET 2018-ig az EUROfusion rendelkezésére áll.

A kísérleti és építési tervek kidolgozása a Horizont 2020 elnevezésű európai uniós keretprogramban együttműködő egyetemek és kutatóközpontok feladata, és a tervezési folyamatokba minden eddiginél jobban bevonják a kapcsolódó iparágakat is.

Az EURATOM Horizont 2020 program az elkövetkező öt évben mintegy fél milliárd euróval fog hozzájárulni az EUROfusion kutatásaihoz, illetve hasonló mértékű támogatást várnak a tagállamoktól is kutatószemélyzet és más, nem anyagi segítség formájában. A Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évi nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak.

Az Európai Bizottság az Európai Parlament és a résztvevő laboratóriumok képviselői együtt ünnepelték csütörtök délben az EUROfusion-t finanszírozó Fúziós Program támogatási megállapodásának aláírását a brüsszeli Solvay Library-ben. A konzorcium alapjául szolgáló megállapodás az EFDA (Európai Fúziós Fejlesztési Megállapodás) és további mintegy harminc európai kutatóintézettel kötött kétoldalú megállapodás helyébe lép.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.