A Föld napja – Az e-hulladékok biztonságos kezelésére bíztatnak a környezetvédők

Az e-hulladékok veszélyeire, a hulladék megfelelő és szakszerű kezelésére és lerakásának tilalmaira hívják fel a figyelmet a környezetvédők a Föld napja alkalmából.

Az e-hulladék veszélyes hulladék, tilos a kukába és a kommunális hulladékgyűjtőbe tenni, ha új készüléket vesz a vásárló élhet azzal a lehetőséggel, hogy leadja a kereskedőnél akinél az újat megveszi, vagy elviheti egy hulladékudvarba, vagy lomtalanításkor lehet tőle megszabadulni. Az utcára tenni viszont tilos és nagyon veszélyes is – részletezi a CECED Magyarország Háztartásigép-gyártó és forgalmazó érdekképviseleti egyesülés közleménye.

A magyar fogyasztók e-hulladékhoz való viszonyáról tavaly végzett felmérés szerint a még működő, de feleslegessé vált régi háztartási gépét a tulajdonosok 35 százaléka egy barátnak vagy családtagnak adja, a háztartások 27 százaléka pedig abban a boltban adja le régi eszközét, ahol az új készüléket beszerzi. Erre a vásárlóknak 2004. október 8-a óta van lehetőségük, azóta írja elő jogszabály, hogy a kereskedő köteles visszavenni ingyen az azonos használati célú régi készüléket az új vásárlásakor. A vásárlók 15 százaléka a régi, még működő készüléket eladja valamely internetes portálon, de sokan megvárják a lomtalanítást (a megkérdezettek 9 százaléka). Az ország délnyugati régiójában többen, a fővárosban kevesebben választják ezt a megoldást. A háztartások 8 százaléka viszi hulladékudvarba az e-hulladékot.

Az elektronikai berendezések kisebb vagy nagyobb mértékben tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek az általános hulladékkezelési gyakorlatok során szennyezhetik a környezetet: lerakás vagy a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepen gyűjtés esetén akár esővíz, akár más hulladékkal, vegyszerrel érintkezve kioldódnak a berendezésből a káros anyagok és bekerülnek a talajba, szennyezik a talajvizet, vagy égetés esetén a mérgező gázok a levegőbe jutnak. Ezért ezek a berendezések speciális gyűjtést és kezelést (bontást, ártalmatlanítást) igényelnek. Különösen veszélyesek például a régi, még freont tartalmazó hűtőgépek, valamint a képcsöves berendezések, a tévé vagy számítógép monitorok.

A szervezet ezért azt javasolja, hogy vagy boltban, vagy a nagyobb áruházakban kihelyezett gyűjtőládákban szabaduljanak meg az emberek e-hulladékaiktól, vagy keressék fel a hozzájuk legközelebb eső hulladékudvart. Lomtalanításkor sem szabad az utcára tenni ezeket a berendezéseket, de a lomtalanítást végző szervezet mindig biztosít lehetőséget a veszélyes hulladékok leadására is. A témával kapcsolatban a http://www.ehulladek.hu/elektrohulladek.html oldalon, vagy a környezetvédő szervezetek honlapjain lehet tájékozódni.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.