A fenntartható fejlődés kérdéseiről beszélt Martonyi János az ASEM-találkozón

A fenntartható fejlődés kérdéséhez kapcsolódó globális kihívásokról és a kibertér biztonsága érdekében szükséges nemzetközi összefogásról beszélt Martonyi János külügyminiszter indiai látogatásának második napján, hétfőn az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 11. külügyminiszteri találkozóján.

A tanácskozás alkalmából a visegrádi országok (V4) és Japán külügyminisztere külön eszmecserét tartottak. A magyar Külügyminisztérium közlése szerint ez utóbbi találkozón a felek áttekintették Japán és Közép-Európa együttműködésének aktuális kérdéseit, különös tekintettel a 2014-ben esedékes V4-Japán csereévre, amelynek keretében számos közös rendezvényt tartanak. A miniszterek megvitatták Japán és az Európai Unió kapcsolatait és más nemzetközi kérdéseket, egyebek között a tudományos és innovációs együttműködés lehetőségeit, az energiabiztonság témakörét, a klímaváltozáshoz kapcsolódó kérdéseket, valamint a Keleti Partnerség és a Nyugat-Balkán térségének aktuális ügyeit.

A résztvevők bemutatták a sajtónak a V4-Japán csereév magyar tervezésű logóját, és szóltak arról, hogy a csereév programjainak népszerűsítésére mind az öt ország jószolgálati nagykövetet nevez ki a tudományos és kulturális élet elismert személyiségeinek köréből.

Az ASEM találkozóján Martonyi János a “gazdasági növekedés és fenntartható fejlődés” napirendi pont alatt elmondott felszólalásában emlékeztetett, a részvevők közös kötelessége, hogy az ENSZ keretein belül meghatározzák a 2015 utáni időszakra szóló fenntartható fejlődési célokat. Magyarország jelenleg társelnöke az ENSZ Közgyűlése által e célból létrehozott nyitott munkacsoportnak, s mint ilyen – mondta a külügyminiszter – figyelembe veszi az újdelhi tanácskozáson elhangzó fontos megállapításokat.

A magyar külügyi tárca irányítója a víz- és energiabiztonság témái köré csoportosítva beszélt a fenntartható fejlődés jelentőségéről, a kérdéshez kapcsolódó globális kihívásokról, valamint a kibertér biztonságának érdekében szükséges nemzetközi összefogásról. Külön kiemelte a fenntarthatóság jelentőségét a világgazdaság motorját napjainkban jelentő Ázsia gazdaságainak felemelkedésében.

Tájékoztatást adott az októberben megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó eredményeiről. Felidézte a 2012 júniusában budapesti kezdeményezésként elindult ASEM Fenntartható Fejlődés Párbeszéd létrehozását, és méltatta, hogy idén Vietnam megrendezte a párbeszéd második szemináriumát, Románia pedig már jelezte szándékát a 2014. évi esemény megrendezésére.

Martonyi János kétoldalú megbeszéléseket is folytatott az Újdelhiben.

A vietnami delegáció vezetőjével elismeréssel szóltak a két ország együttműködéséről az ASEM Fönntartható Fejlődés Párbeszéd elindításában, amely mára a fórum egyik prominens rendezvénysorozatává vált. Emellett megelégedéssel nyugtázták a mind intenzívebbé váló magyar-vietnami kapcsolatokat. Martonyi János fölhívta a figyelmet a magyar kormány közelmúltban elindított oktatási csereprogramjára.

A mongol partnerrel folytatott megbeszélésen Mongólia részéről fölhívták a figyelmet az ország dinamikusan fejlődő gazdaságában rejlő együttműködési lehetőségekre, jelezve, hogy várják a potenciális magyar befektetőket.

Evan P. Garcia Fülöp-szigeteki külügyminiszter-helyettessel találkozva Martonyi János együttérzését fejezte ki a délkelet-ázsiai országot ért természeti katasztrófa miatt. Jelezte: Magyarország kész humanitárius támogatást nyújtani a Fülöp-szigeteknek a tájfun okozta válsághelyzet enyhítése érdekében. Evan P. Garcia a felajánlást megköszönve jelezte: jelenleg ivóvízre, víztisztító berendezésekre, élelmiszerre, generátorokra, sátrakra és orvosi eszközökre van a legnagyobb szükség.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.