A fecskefészkek leverése egész évben tilos!

A sajtóban megjelent hírek szerint április 1-től tilos leverni a fecskefészkeket. A hírre az Aggteleki Nemzeti Park reagált Facebook oldalán, az alábbi bejegyzést közzé téve:

“Áprilistól tilos leverni a fecskefészket” címmel jelent meg bejegyzés az index portálján. A cikkre rákattintva “kiderül”, hogy “Április 1-től egyáltalán nem szabad leverni az eresz alól a fecskefészkeket, se átalakítás, se festés, semmi miatt. Addig is legfeljebb egyedi hatósági engedély beszerzésével.” Mivel a cikket több portál is átvette, ugyanezzel a megtévesztő címmel, a következőt jelezzük mindenkinek és egyben megkérjük NE verjék le a fecskék fészkeit! A fecskék fészkét április 1. előtt is TILOS leverni.

Fészek eltávolítást kizárólag a természetvédelmi hatóság által kiadott EGYEDI engedély birtokában lehet végezni! Ilyen engedélyeket egyedi elbírálás alapján és megfelelő előírásokkal adják ki pl. műfészkek elhelyezése a felújítás után, fecskepelenka kihelyezés stb.

A természet védelméről szóló törvény 43. § (1) alapján Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. Magyarul aki engedély nélkül fészket ver le az közigazgatási üggyel nézhet szembe, de ha sok fészek érintett az bűncselekmény kategóriába is eshet!

A hideg időjárás miatt késve visszaérő fecskék először ott fogják megkezdeni a fészek építését ahol tavaly voltak. A fészkek újraépítése és/vagy új fészkelőhely keresése olyan időveszteséget okozhat a pároknak, hogy a fészkelés meghiúsulhat!

A hír a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség facebook oldalán találtuk.

 

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.