A büntetővámok halálos méregként hatnának az európai napenergia iparra

Az Unió illetve a világ minden napenergia iparának gyorsan változó piaccal kellett megküzdenie az elmúlt években.

Számos új gyártó jelent meg, amikor a kereslet megnövekedett és a technológiai újítások következtében a napenergiai termékek tömegesen gyártott árucikké kezdtek válni. Ezt követően a pénzügyi válság miatt sok állam csökkentette a támogatásokat (betáplálási tarifákat), gyors költségracionalizálásra kényszerítve ezáltal a gyártókat. Az európai napenergia gyártók évekig jelentős mértékben profitáltak a napenergia fellendüléséből Európában, ahol gyakorlatilag technológiai és kereskedelmi monopóliumra tettek szert. Ám amikor a napenergia piac átalakult, üzleti modelljük nem bizonyult versenyképesnek többé. Néhány európai gyártó a saját nehézségeiért az Európai Unión kívüli gyártókat hibáztatja. Néhányan pedig úgy döntöttek, hogy az Uniót hívják fel arra, hogy dömpingellenes és/vagy kiegyenlítő vámokat szabjon ki a Kínából származó napenergiai termékekre.

Szövetségünk a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség csatlakozott a Megfizethető Napenergiáért Szövetséghez (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE) több mint háromszáz más szövetséggel és céggel együtt, mert nem tudjuk tétlenül végignézni, ahogy néhány vállalat egy teljes, prosperáló ipart kockára tesz a saját önző érdekei miatt. Az AFASE nyílt piacokért és szabad kereskedelemért küzd a napenergia szektorban. Több mint 900 cég valamint az európai napenergia szektor más szereplői aláírtak egy az EU Kereskedelmi Biztosához, Karel de Gucht-hoz, szóló nyílt levelet melyben kérték, hogy az Európai Bizottság tartózkodjon büntetővámok kiszabásától és engedje az EU PV (fotovoltaikus) értékláncát fejlődni és nőni.

Legyünk nagyon világosak: a büntetővámok halálos méregként hatnának az európai napenergia iparra! A Prognos független gazdaság-kutatóintézet a kár mértékére hívta fel a figyelmet egy általa kiadott átfogó tanulmányban, melyben a vámok európai napenergia iparra gyakorolt hatásait vizsgálta. A tanulmány megmutatja, hogy az importált kínai napenergiai termékekre kivetett bármilyen mértékű dömpingellenes és/vagy kiegyenlítő vám a napenergiai termékek csökkent keresletéhez vezetne, mely a munkahelyek számának azonnali és jelentős csökkenését illetve kevesebb hozzáadott értéket eredményezne az egész európai PV értékláncban. Ennek oka, hogy a napenergiai termékek keresletében bekövetkező nagymértékű visszaesés a napenergiai termékek telepítése és szolgáltatások iránti igényt is csökkentené. Másrészt, a közbenső termékek, mint nyersanyagok és termelési eszközök Európából Kínába történő beszerzése is hanyatlana.

Egy 20%-os büntetővám már több mint 115,000 munkahelybe kerülne az Európai Unióban. Amennyiben az EU úgy dönt, hogy 60%-os büntetővámot vet ki, 242,000 munkahely és több mint 27 milliárd euro hozzáadott érték veszne el három éven belül.

És ez még nem minden. Ráadásul, a büntetővámok megakadályoznák a napenergia és a hagyományos energiaforrások közti hálózati paritás elérését. Az árcsökkenéseket előre lehetett látni, sőt az EU saját megújuló energiapolitikája el is várta ezt, hiszen az – más energiaforrások bevonásával – a hálózati paritás elérésén alapul. A PV telepítések és termékek árának csökkenése kulcsfontosságú ebben a kérdésben. A kínai napenergiai termékek hozzájárultak e cél eléréséhez, mivel áruk csökkent a költségek racionalizálásával egyidejűleg.

Mindez a kutatás és fejlesztésnek, a termelés méretgazdaságosságának és a nyersanyagok árának drasztikus csökkenésének köszönhető. Ez a technológia semmiben sem tér el a többitől, még mindenki emlékszik az első generációs mobiltelefonok és otthoni számítógépek elképesztően magas árára. A teljes napenergia értékláncot tekintve számos európai vállalat profitál a kínai napenergiai termékek jelenlétéből: az európai gyártók nyersanyagot és termelési eszközöket adnak el az Európán kívüli gyártóknak. A gyártást követően európai mérnökök és egyéb szolgáltatók végzik a napenergiai rendszerek helyszíni tervezését. Végül helyi vállalatok telepítik és szervizelik ezeket a rendszereket. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy napelemet Kínában gyártanak le, Európában szerelik össze és telepítik, akkor a hozzáadott érték nagyjából 70%-a képződik az Európai Unióban.

Annak ellenére, hogy – az EU-ban egyedülálló módon – a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) bevezetése 3. éve húzódik, hazánkban már több mint 550 vállalkozás az elmúlt évben közel háromszorosára 11,87 MWp-re tudta növelni a magyarországi napelemes telepítéseket. Ez a dinamikus fejlődés is meg fog torpanni a védővámok hatására, és hazai munkahelyek ezre fognak megszűnni, az emelkedő napelemárak következtében.

Az elmúlt években előretörő hazai napelemgyárak is komoly nehézségek előtt állnak hiszen napelemgyártásuk jelentős része kínai alapanyagokból európai pl. német márkák OEM beszállítójaként történt. Ha megszűnik az olcsó kínai alapanyag, versenyképességük csökken és elveszíthetik piacaikat, szintén munkahelyek százait elveszítve. Egyre több európai vállalat, politikus és szakértő hívja fel a figyelmet azokra a végzetes hatásokra, amiket a vámok kivetése jelentene. Hangsúlyozzák, hogy a nyitott piacok megfizethetőbbé és elterjedtebbé tették a napenergiát valamint egy globálisan aktív, versenyképes európai napenergia piacot hoztak létre. A figyelmeztetés világos: ha életképes napenergia szektort akarunk, ami segít, hogy elérjük a CO2 kibocsátás csökkenését és zöld munkahelyeket teremt, akkor fel kell hívnunk az Európai Bizottságot, hogy szembeszálljon a protekcionista tendenciákkal, és hagyja a szabad piacot prosperálni.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.