A bioüzemanyagok újabb veszélye

Nem csak fenntarthatósági szempontból problémásak a bioüzemanyagok, de egy új tanulmány szerint kifejezetten rontják a városi levegő minőségét, mivel növelik a talajközeli ózon szintjét.

A bioüzemanyagok hajnalán úgy tekintettek erre az üzemanyagra, mint, amely egy csapásra megoldhatja a környezeti problémákat. Lassan bebizonyosodik azonban, hogy nem hatékonyak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és komoly aggályok fogalmazódtak meg a fenntarthatóságukat tekintve, is, amelyet hazánkban Gyulai Iván fogalmazott meg legelőször. Ezúttal a bioüzemanyagok egy újabb káros hatására hívták fel a figyelmet angliai kutatók. A Nature Climate Change c. szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a gyorsan növő fajokból előállított bioüzemanyagok megnövelhetik a talajközeli ózon koncentrációját is. A bioüzemanyagok boomja nagy területen szorította ki a mezőgazdasági termőterületről a hagyományos fajokat, hogy helyettük új, a bioüzemanyagok előállítására alkalmas fajoknak adják át a helyüket. Ezek a gyors növekedésű fajok, azonban sokkal több izoprént bocsátanak ki, mint a hagyományos fajok.

Növeli az ózonkoncentrációt

Az izoprén a talajközeli ózon prekurzora, tehát egy olyan vegyület, amely alapanyaga annak a kémiai folyamatnak, amelynek a végeredménye az ózon. A talajközeli ózon pedig közismerten káros az egészségre, és számos egészségügyi probléma mellett, akár idő előtti halálozást is okozhat. Az izoprént számos fafaj termeli életritmusa során, így természetes vegyületről van szó. A tanulmány szerint, amennyiben Európában 72 millió hektárra nő a bioüzemanyagok termesztésére szolgáló ültetvények nagysága, úgy az évi 1400 idő előtti halálozást okozhat. Jelenleg a számítások szerint 22 ezer ember idő előtti haláláért felelős a magas ózon koncentráció, amely egyebek mellett a termésátlagokat is csökkenti. Keith Gulding a kutatás vezetője lemondta: „A 72 millió hektáros forgatókönyv egy extrém eset, amennyiben minden reálisan figyelembe vehető földet művelés alá fognánk. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy bár ez növelné a talajközeli ózon koncentrációját, a hagyományos fosszilis energiahordozók égetése szinten súlyos környezeti problémákat okoz.”
A tanulmány készítői ezért azt javasolják, hogy lehetőleg olyan helyeken létesítsenek ültetvényeket, ahol a megnövekvő ózonkoncentráció nem okoz problémát.

A nyári szmog

A talajközeli ózon a nyári szmog légszennyező anyaga, amely a magas napállás, az ultraibolya sugárzás, és egyes légszennyezőanyagok jelenlétében keletkezik. A nyári szmog idején számos más káros vegyület koncentrációja is megnövekszik a légkörben, köztük daganatkeltő anyagoké is. A nyári szmog, különösen azért problémás, mert lényegesen kevesebb figyelmet kap, mint a téli szmog, így az érzékenyebb emberek nem értesülhetnek a magas légszennyezettségről.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.