A biomassza termelés semmiképpen sem mehet az élelmiszer termelés rovására

A lengyel elnökség által szervezett második Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen, Brüsszelben, a miniszterek tárgyaltak a legrászorultabb polgárok élelmiszertámogatásáról, a biomassza energetikai célú hasznosításáról, valamint az E. Coli fertőzés piaci következményeinek tanulságairól és a top-upról (nemzeti kiegészítő támogatás).

A legrászorultabb polgárok élelmiszertámogatása 1987 óta működő program, amelyet eredetileg az intervenciós készletek felhasználására alapoztak. Tekintettel arra, hogy az árufelesleg csökkent, a Bizottság arra tett javaslatot a 2014-2020-as költségvetésben, hogy  a programot ezentúl ne az Agrárfejezetből, hanem a Szociális kiadásokból fedezzék. A mai tanácsi vita a 2012-es és 2013-as évek rendezésére próbált megoldást keresni. 21 tagország támogatta, 6 ország ellenezte a segélyprogramról szóló megállapodást.  Amennyiben a tagországok a közeljövőben sem tudnak megállapodásra jutni, a 2012-es segélyprogram értéke 113 millió euróra szűkül, 2013-ra pedig gyakorlatilag lenullázódik. Czerván György államtitkár Magyarország nevében támogatta, hogy az átmeneti időben is működjön a segélyprogram.

 
A lengyel elnökség kiemelten kezeli a biomassza energetikai célú hasznosítását, és saját kezdeményezésű vitát indított róla. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a biomasszára alapuló termelés ugyan fontos, de semmiképpen sem mehet az élelmiszertermelés rovására. Éppen ezért kizárólag a helyi szintű, a helyi melléktermékeket hasznosító biomassza-termelést támogatják. Francia, olasz, spanyol és görög kezdeményezésre került napirendre az E. Coli fertőzés piaci következményeinek tanulságairól szóló előterjesztés. A dokumentum szerzői javasolják, hogy krízishelyzetben ne csak a termelői szervezetek kapjanak támogatást, hanem az egyéni termelők is. Az ilyen estekben lehetővé kell tenni a nemzeti szintű támogatások gyors mobilizálását, a kríziskommunikációt pedig a promóciós lehetőségek között elkülönítetten kell kezelni. Az előterjesztők hangsúlyozzák, hogy a versenyszabályokat úgy kell alakítani, hogy a termelők jobb alkupozícióba kerüljenek. Növelni kell a piaci átláthatóságot, fenn kell tartani és hatékonyan kell üzemeltetni a zöldség-gyümölcs ágazatban a beléptetési árak rendszerét.

 
A top-uppal kapcsolatban a Balti országok, valamint Csehország is bemutatta a V4 országok és Bulgária, Románia, Szlovénia közös nyilatkozatát. Mindkét nyilatkozat arról szól, hogy az új tagországokban hogyan alkalmazzák 2012-ben a modulációt. A szabályok szerint 2012-ben az 5000 euró feletti támogatásban részesülő gazdaságok már 10%-al kevesebb dotációt kapnak. A tagországok szerint a Bizottság a moduláció számításában logikailag hibás megközelítést alkalmaz, ezért 2012-ben több új tagország egyáltalán nem akarja alkalmazni az új módszert. A Tanácsi vita ma elsősorban a figyelemfelhívást szolgálta. A miniszterek demonstrálták, hogy a kérdés meghaladja a technikai szintet, komoly politikai döntést igényel.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.