Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / A bioenergetikai fejlesztéseknél összehangolt technológiákra van szükség
Tudj meg többet: Bioenergia
Az egyes technológiák összehangolására, a beruházások decentralizációjára van szükség a biomasszát hasznosító hazai energetikai fejlesztéseknél - közölte Galbács Zoltán egyetemi docens csütörtökön Szegeden.

A bioenergetikai fejlesztéseknél összehangolt technológiákra van szükség

Az egyes technológiák összehangolására, a beruházások decentralizációjára van szükség a biomasszát hasznosító hazai energetikai fejlesztéseknél – közölte Galbács Zoltán egyetemi docens csütörtökön Szegeden.

Minden nehézség ellenére növelni kell a megújuló energia részarányát és a biomassza energetikai hasznosítását, a versenyképes beruházásokhoz azonban a növényi alapanyagok komplex felhasználására

és a kisebb léptékű fejlesztések támogatására lenne szükség – mondta a szakember a Bioedith program keretében rendezett nemzetközi konferencián tartott előadásán. Az egyetemi oktató példaként a bioetanol– és biodízel-előállítás során keletkező melléktermékek hasznosítását említette, melyekből biogázt lehet termelni.

Galbács Zoltán szerint a kisebb léptékű fejlesztések támogatásával, a mezőgazdasági vállalkozások saját igényeit fedező biogáz- és biodízel-előállító technológiák elterjesztésével gazdasági és környezetvédelmi szempontból is hatékonyságnövelést lehetne elérni.

A világon mintegy tízmillió biogáz-fejlesztő működik, ezek túlnyomó többsége a legszegényebb országokban üzemelő viszonylag kis kapacitású, egyszerű berendezés. Hazánkban azonban főként az
állattartó nagygazdaságok környezetszennyezésének mérséklésére hoztak létre, főként nyugati technológiával működő erőműveket – mondta a kutató.

A szakember kifejtette, a bioetanol előállítása során a rosszminőségű földön is termelhető növénykultúrákat, a cukor- és keményítőalapú technológiák helyett pedig a cellulózt hasznosító
módszereket kellene preferálni.

Ajánlott tartalom

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és magyar kutatók

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével olyan újszerű bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, amely az ehető alapanyagok (kukorica, növényi olajok) helyett cellulózból indul ki és teljesen beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.