A Balatonba engedik a Kis-Balaton többletvízét

Keddtől közel 12 köbméternyi vizet engednek másodpercenként a Kis-Balatonból a Balatonba, és várhatóan, hosszú évtizedek óta először, nyár végi apasztó eresztésre kerül sor a Balatonnál, vagyis már szeptember elején megnyitják a Sió-zsilipet – közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Csonki István elmondta, a nyár elején a Balaton magas vízállása miatt volt szükség arra, hogy visszafogják a Zala vízét, a Balaton helyett a Kis-Balatonba eresztve azt. Ez a Kis-Balaton normál üzemi vízszintjét 30-40 centiméterrel megemelte, eddig el nem árasztott, mintegy 600 hektárnyi természetvédelmi területet juttatva víz alá. Mivel azonban az elárasztott területek nem maradhatnak tartósan víz alatt, már hetekkel ezelőtt elkezdték kis mennyiségben engedni a Kis-Balaton vízét a Balatonba, amelynek mennyiségét keddtől fokozták 11,5 köbméterre másodpercenként.
Tekintettel arra, hogy a térségben az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadék esett, és a talaj már vízzel telített, vagyis a lehullott esőt nem tudja elnyelni, így annak nagy része a Balatonba jut, hamarosan újra meg kell nyitni a Sió-zsilipet a felesleg levezetéséért.

Az extrém időjárásnak köszönhetően idén július végéig eresztették a vizet a Balatonból. A Sió-zsilipet csak egy hónapja zárták le, azóta az üzemeltetési maximumon, 110 centiméteren tartva a tó vízszintjét (a siófoki vízmércéhez viszonyítva). Jelenleg 111 centiméteres a Balaton vízállása, de a Dunába ömlő Sión történő vízeresztést korlátozza a Dunán várható árhullám, továbbá a Sió-csatorna Siófok belterületén történt mederbeomlása. Ezek miatt csak napok múlva, és akkor is csak kisebb intenzitással lehet majd ereszteni a vizet a Balatonból.
Csonki István elmondta, hogy becslések szerint idén nyáron 16-17 millió köbméternyi, Zalából érkező vizet fogott fel a Kis-Balaton és a környékén elárasztott terület, mentesítve a Balatont mintegy 3 centiméternyi vízszintemelkedéstől akkor, amikor a túl sok víz már több dél-balatoni település lakott részeit veszélyeztette. Ebben az évben eddig összesen 150,8 millió köbméternyi vizet kellett leengedni a Sió-csatornán, hogy ne okozzon kiöntéseket a Balaton vize. Ha ez nem történt volna meg, 25 centiméterrel lenne magasabban a tó vízszintje.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.