9 milliósra nőhet London

A brit statisztikai hivatal szerint egy évtizeden belül meghaladhatja a 9 millió főt London lakossága. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amely ekkora lakosságszámmal bírna.

A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) adatai szerint London városának 2010-es becsült lakossága 7,95 millió fő volt. Aktuális lakosságszáma körülbelül a nigériai Lagoséval egyezhet, és alig 200 ezer fővel marad el New York becsült népességétől. Ám, ha a jelenlegi növekedési trend változatlan marad, a következő tíz évben a brit fővárosban élők száma egymillió fővel növekedhet, és 2020-ra elérheti a 9 millió főt. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amely 9 milliónál több lakóval bírna. A statisztikusok szerint a születésszámok emelkedésének és a bevándorlásnak köszönhetően a Londonban élők száma 2030-ig újabb egymillióval növekedhet, amellyel már meghaladhatja a tízmilliós értéket. Napjainkban 11 város van a világon, ahol több mint tíz millióan élnek. Ezek a brazíliai Sao Paulo kivételével, mind az ázsiai kontinensen találhatók.

A népesség növekedése nemcsak Nagy-Britannia fővárosára lesz jellemző, de a régióban is érezteti majd hatását. Kelet- és Délkelet-Anglia térségében egyaránt 600 ezer főnyi népességnövekedéssel számolnak a szakértők a következő tíz évre. Az ország egészére vonatkozóan úgy becsülik, a populáció 2027-re eléri a 70 millió főt. A statisztikai hivatal szerint a migráció és a természetes népességnövekedés egyaránt szerepet játszik a növekedésben, igaz – úgy becsülik –, a bevándorlás közvetlenül csak kisebb részben lesz felelős. Adataik szerint ugyanis a Londonba irányuló migráció mellett az onnan történő elvándorlás is jelentős, így a növekedés nagyobb részét az elhalálozások számát meghaladó születésszám eredményezi.

Tény ugyanakkor, hogy a bevándorló családok esetében nagyobb a családalapítási kedv, így a migránsok közvetve is hozzájárulnak a népességnövekedéshez: három Londonban született kisgyermek közül már napjainkban is kettőnek legalább az egyik szülője külföldön született. Az ONS becslését nettó migrációs értékkel számolta: a ki- és bevándorlók közötti különbség figyelembevételével évi 200 ezer főnyi új bevándorlóval kalkulált. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a jelenlegi migrációs érték 250 ezer főre tehető, amelyet a David Cameron vezette koalíciós kormány a kilencvenes évek elejére jellemző 100 ezres számra szeretne visszaszorítani.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.